Az alkatrész- és munkaerőhiány ellenére a várt fölött alakultak az amerikai Lockheed Martin repülőgép- és fegyvergyártó cég első negyedéves eredményei, mivel az Európában, a Dél-kínai-tengeren és a csendes-óceáni térségben kiéleződő geopolitikai feszültségek miatt megugrott az amerikai és külföldi megrendelők hadiipari kereslete.

U.S. Air Force
Fotó: Yichuan Cao

Vitték a Lockheed F–35-ös vadászrepülőgépeit, rakétáit és egyéb védelmi felszereléseit is, mint a cukrot, aminek hatására a cég 15,13 milliárd dolláros nettó árbevétele 100 millióval szárnyalta túl az elemzői konszenzust és 162 millióval a tavalyi forgalmat.

A Pentagon az idei védelmi költségvetését például a tavalyihoz mérten 26 milliárd dollárral 858 milliárdra emelte.

Ausztrália 40 darab Black Hawk katonai helikoptert rendelt mintegy 1,96 milliárd dollárért, miközben Kanada véglegesítette szerződését 88 darab F–35-ös repülőgép beszerzéséről 14,2 milliárd dollár értékben.

Mindennek eredményeként a marylandi székhelyű vállalat részvényenként – a bázissal egyezően – 6,43 dolláros korrigált nettó eredményről jelentett, míg a piacon mindössze 6,06 dolláros EPS-re számítottak.

A világjárványból eredő ellátási lánc problémák azonban még mindig hátráltatják az F–35-ös gyártását, amely a negyedévben mintegy 2,1 százalékkal, 6,27 milliárd dollárra csökkentette a vállalat legismertebb termékének a forgalmát.

 

A Lockheed rendelésállománya a decemberi 150 milliárd dollárról a tárgyidőszak végére 145,1 milliárd dollárra csökkent.

A vállalat mindazonáltal megerősítette egész éves kilátásait, és 

65–66 milliárd dollár közötti nettó árbevételt, valamint részvényenként 26,6 és 26,9 dollár közötti nyereséget prognosztizál.

A vállalat részvényei 2,3 százalékkal 500 dollár fölé emelkedtek a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben.