Több mint 10 százalékkal, 91 dollár fölé lőtt ki az Activision Blizzard részvényárfolyama kedden délután, miután a cég a Microsofttal együtt csatát nyert a bíróságon a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal, azaz az amerikai versenyhivatallal szemben (FTC). Az eljáró Jacqueline Scott Corley bíró ugyanis elutasította a hatóság ideiglenes intézkedés iránti kérelmét, amellyel előzetesen a per végéig megtiltották volna az Activision felvásárlásának végrehajtását. 

Paris Games Week 2017 : Day Five At Porte De Versailles In Paris
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 04:  Visitors queue to play the video game 'Call of Duty : WWII' developed by Sledgehammer and published by Activision during the 'Paris Games Week' on November 04, 2017 in Paris, France. ''Paris Games Week' is an international trade fair for video games to be held from November 01 to November 5, 2017.  (Photo by Chesnot/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az Activision Blizzardot tavaly januárban több mint 69 milliárd dollárért felvásárolta a Microsoft, de az ügyletet a versenyjogi eljárások és a versenytársak ellenkezése miatt eddig nem sikerült lezárni.

A bíró döntése lehetővé teszi a Microsoftnak, hogy a július 18-i határidő előtt lezárja az üzletet, ám további gondot okoz, hogy az Egyesült Királyság Versenyhatósága (CMA) is úgy döntött áprilisban, hogy blokkolja a tranzakciót, amit a Microsoft és az Activision szintén bíróság előtt támadott meg. 

A brit hatóság azonban nemrég közölte, hogy kész értékelni a Microsoft javaslatait, és a felek közös beadványban kérték az eljárás felfüggesztését. 

A Microsoft és az Activision az Egyesült Királyság vétója miatt nem tudja lezárni az üzletet - mondta a Bloombergnek Tom Smith, a Geradin Partners ügyvédi iroda versenyjogásza.

"Ha ugyanis a Microsoft lezárná a tranzakciót, azzal megsértené a CMA ideiglenes végzését,s ezért mindkét céget nagy összegű bírsággal sújthatnák, amely akár bevételeik 5 százalékát is elérhetné" - tette hozzá Smith.

Visszatérve az amerikai perhez

"Hálásak vagyunk a San Franciscó-i bíróságnak ezért a gyors és alapos döntésért" - mondta Brad Smith, a Microsoft elnöke. "Ezután az Egyesült Királyságra összpontosítunk. Bár nem értünk egyet a CMA aggályaival, mérlegeljük, hogyan lehetne módosítani a tranzakciót annak érdekében, hogy a brit versenyhatóság is elfogadja."

Az FTC közölte, hogy "csalódott az ítélet miatt", és az elkövetkező napokban "jelenti be a következő lépését, amit a verseny megőrzéséért és a fogyasztók védelméért tesz.

Dönthetnek úgy, hogy fellebbeznek Corley döntése ellen, vagy a felvásárlás végrehajtása után is indíthatnak egy új vizsgálatot.

Az eljáró bíró egyébként azért utasította el az FTC ideiglenes intézkedés iránti kérelmét, mert utóbbi nem bizonyította, hogy az egyesült cég valószínűleg letiltaná a Call of Duty játékot a Sony PlayStationről, illetve azt sem, hogy a fúzióval jelentősen csökkenne a verseny a videojáték-piacon.