Bő kétszázalékos mínuszban indították a keddi kereskedést a Bayer részvényei. A befektetők azt követően kezdték kiszórni portfóliójukból a papírokat, hogy a német gyógyszer-, vegyi és agráripari konglomerátum profitfigyelmeztetést adott ki a glifozáttartalmú termékeihez kapcsolódó leírások miatt. 

Nov,2,,2019,San,Francisco,/,Ca,/,Usa,-
Fotó: Shutterstock

A leverkuseni központú társaság hétfőn késő este arról tájékoztatta részvényeseit, hogy a glifozáttartalmú gyomirtói iránti kereslet csökkenése miatt kénytelen volt csökkenteni egész éves eredménycélját, és egy 2,5 milliárd eurós leírást is el kell könyvelnie a szóban forgó eszközökön.

A frissített vezetőségi várakozás szerint az egyedi tételektől szűrt, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) a 11,3–11,8 milliárd euró közötti sávba futhat be, szemben a korábban várt, 12,5–13 milliárddal. 

A cégcsoport tavaly még 13,5 milliárd eurós eredményt könyvelt el ezen a soron, vagyis éves alapon jelentős, 12–16 százalékos visszaesést valószínűsít. A bevétel az eddig jelzett 51–52 milliárd helyett 48,5–49,5 milliárd euró lehet 2023-ban.

Emellett a hárommilliárd euróra tervezett szabad készpénzáramról is le kell mondania az idén a vállalatnak, a cash flow nullszaldós lehet a hétfői bejelentés alapján, főként a glifozáttartalmú gyomirtókhoz kapcsolódó 2,5 milliárdos leíráshoz kapcsolódóan.

A tetemes leírás miatt a második negyedév kétmilliárd eurós adózott veszteséggel zárulhatott, 11,5 milliárdos forgalom és 2,5 milliárd euró EBITDA mellett. A nehezebb piaci környezet további kihívásokat jelent a cég élére júniusban kinevezett Bill Anderson számára.

Ez minden, csak nem jó kezdés az új vezérigazgató számára

– mondta Markus Manns, az Union Investment német alapkezelő portfóliómenedzsere kedden. A szakember szerint a profitwarning azért is különösen nagy érvágás a Bayer számára, mert ezt a tetemes összeget adósságának csökkentésére vagy gyógyszeripari licencmegállapodásokra is fordíthatta volna.

A gyengébb mezőgazdasági környezet a riválisokat is sújtja, a növényvédő szereket gyártó amerikai FMC ugyancsak júliusban adott ki profitfigyelmeztetést, mert a nagykereskedelmi partnerei visszavágták a megrendeléseiket. A Bayerrel a vetőmag- és a gyomirtószegmensben versengő BASF vegyipari konszern szintén néhány hete mérsékelte idei eredmény-előrejelzését.

A Bayer májusban jelezte, hogy 2023-as eredménye az eredetileg kijelölt célsáv aljához lehet közelebb, a glifozátos termékektől elforduló vásárlók és az emelkedő költségek következtében.

A társaság gyomirtókból származó bevétele tavaly 44 százalékkal ugrott meg, mivel az Egyesült Államokon végigsöprő Ida hurrikán pusztítását követően a riválisok nem tudták kielégíteni a helyi gazdálkodók igényeit, piacot nyitva a Bayernek, amely az utóbbi években több milliárd eurót volt kénytelen fizetni a glifozát gyomirtószerekkel kapcsolatos peres ügyeinek rendezésére

A glifozát rákkeltő hatását tudományosan nem bizonyították, de amerikai bíróságok ez tényként kezelve súlyos kártérítéseket állapítottak meg a megbetegedett felperesek számra. A glifozátalapú Roundup gyomirtót a Bayer a Monsantóval együtt vásárolta meg 2018-ban, 63 milliárd dollárért. A vállalat két hét múlva, augusztus nyolcadikán teszi közzé második negyedéves jelentését.