Várakozáson aluli eredménnyel zárta a második negyedévet a magyar befektetők körében is népszerű amerikai diszkont befektetési szolgáltató, az Interactive Brokers.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

A leggazdagabb magyar származású amerikai üzletember, Péterffy Tamás alapította brókerház egy részvényre jutó tisztított nyeresége 57 százalékkal, 1,32 dollárra ugrott, de még ezzel sem ütötte meg a Refinitiv elemzői konszenzusában magasra tett, 1,4 dolláros mércét. A rendkívüli tételektől szűrt üzemi eredmény hasonló ütemben, 58 százalékkal, 716 millió dollárra nőtt, míg az üzemi haszonkulcs 4 százalékponttal, 67 százalékra javult.

A magyarországi leánycéggel is rendelkező pénzügyi vállalat forgalma eközben majdnem a másfélszeresére, 1,06 milliárd dollárra hízott.

Ezen belül a jutalékbevételek a tavalyihoz hasonlóan 322 millió dollárra futottak be. Az ügyfelek kereskedési aktivitása egészen eltérő volt a különböző terméktípusok között. Az opciós ügyletkötési volumen 9 százalékkal élénkült, a határidős ügyletek és a részvényforgalom ezzel szemben 3, illetve 28 százalékkal esett vissza.

Az IB bevételeinek nagyobb részét nettó kamatbevételei megduplázódtak a magas kamatlábaknak és az ügyfélhitelek bővülésének köszönhetően, ezen a soron 694 millió dollárt könyvelhetett el Péterffy cége.

A beszámoló szerint a diszkontbrókercég az elmúlt egy évben csaknem ötödével növelte ügyfélkörét, és június végén már 2,29 millió kereskedési számlát tartott nyilván. Az IB-nél befektetők ügyfélvagyona ennél is dinamikusabban, 24 százalékkal, 365 milliárd dollárra nőtt. A 98,9 milliárd dollárra rúgó ügyfélhitel-állomány 7 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.

Az Interactive Brokers árfolyama 2023-tól
 

A csalódást keltő profitszámra 5,4 százalékos zuhanással reagált a részvényárfolyam a szerdai hivatalos tengerentúli tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben. Idén 19 százalékos emelkedést tudhat maga mögött a kurzus.