Sokadszorra téma már a magyar sportsajtóban az újpesti labdarúgóklub eladása. Az élvonalbeli sportegyesületet ezúttal a Budapesten született, de Amerikában élő veterán milliárdossal, a 78 éves Thomas Peterffyvel, vagy ahogy itthon ismerik, Péterffy Tamással boronálták össze. 

A hírek szerint a 25 milliárd dollár (8454 milliárd forint) feletti vagyonnal rendelkező befektetési guru hamarosan bankot nyit Magyarországon, és felmerült annak a lehetősége is, hogy cégén, az Interactive Brokers Groupon keresztül pénze egy részét az Újpest FC-be fekteti.

Az előbbihez a hitelintézeti törvény alapján 4 milliárd forint indulótőke szükségeltetik, ami nem okoz gondot a világ 57. leggazdagabb emberének, aki már az alapítási engedélyt is beszerezte az MNB-től, az utóbbihoz viszont szerencse is kell. 

Kecskemét 20230226 Labdarúgás NBI NB1 Kecskemét KTE - Újpest UTE Fotó: földi imre Nemzeti Sport  MUDRINSKI OGNJEN 91  BANÓ-SZABÓ BENCE ZOLTÁN 8  HORVÁTH KRISZTOFER GYÖRGY Kecskemét 20230226 Labdarúgás NBI NB1 Kecskemét KTE - Újpest UTE Fotó: földi imre Nemzeti Sport  MUDRINSKI OGNJEN 91  BANÓ-SZABÓ BENCE ZOLTÁN 8  HORVÁTH KRISZTOFER GYÖRGY
Hirtelen kapós lett az Újpest: a lila-fehér klubra állítólag a leggazdagabb magyar is pályázik.
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

Merthogy a belga Roderick Duchatelet tulajdonába tartozó egylet a tizenegy év alatt nem először cserélne gazdát. Legutóbb, tavaly az újpestiek egykori játékosa, majd sportigazgatója, Kovács Zoltán és a vevő között elvileg már létre is jött a megállapodás, amelyet az ukrajnai háború miatt aztán nem követett pénzmozgás, így a szerződés automatikusan érvényét veszítette. Arról pletykáltak, hogy a kínai hátterű, Magyarországon 4,45 milliárd forint törzstőkével alapított FSG (Hungary) Holdings Kft. lett volna a potenciális vásárló. Korábban meg magyaroknak adták volna el a klubot, de abból sem lett semmi. A közös bennük leginkább az, hogy mindegyik adásvételt szinte már tényként közölték.

A Magyar Nemzet még 2019-ben írta azt, hogy Duchatelet legalább 20 millió euróra (mai árfolyamon 7,47 milliárd forint) tartana igényt.

Kérdés, hogy ez az összeg változott-e azóta.

A Nemzeti Sport a Péterffy-szálhoz köti Lukács Ferencet, a klub korábbi tulajdonosát is, bár a Sportal közben arról cikkezik, hogy ő egy másik amerikai vonalat képvisel, kvázi a dúsgazdag floridai magyar vetélytársa. A hírről legkorábban beszámoló Csakfoci pedig úgy tudja, egy harmadik fél is pályázik a lila-fehér együttesre, aki nem más, mint a hazánkban élő, orosz gyökerekkel rendelkező Rahimkulov Ruszlán és az érdekeltségébe tartozó cégcsoport. Rahimkulov vagyonát 270 milliárd forintra taksálja az itthoni Forbes, ezzel ő a hetedik leggazdagabb magyar. A IV. kerületiek vezetése mindenesetre eddig nem kommentálta a pletykákat. 

FRANCE-FINANCE-STOCKS-NYSE EURONEXT-WFEThomas Peterffy, founder and CEO of Interactive Brokers listens a question after addressing the World Federation of Exchanges (WFE) annual meeting in Paris on October 11, 2010. The WFE groups leading financial markets. AFP PHOTO  ERIC PIERMONT (Photo by Eric PIERMONT / AFP)
Péterffy Tamás nemcsak bankot alapít, hanem focicsapatot is venne Magyarországon.
Fotó: AFP

Péterffy Tamás a Financial Times (FT) szerint 2022-ben 7,7 millió dollárral (2,60 milliárd forint) támogatott különböző republikánus kampányokat, 2020-ban pedig közvetlenül Donald Trump népszerűsítéséhez járult hozzá 250 ezerrel (84,51 millió forint) az Egyesült Államokban. Januárban aztán egy másik republikánus elnökjelölt, Ron DeSantis floridai kormányzó mellett tette le a voksát, ám azóta kihátrált mögüle a kijelentései miatt. Az FT azt is megemlíti, hogy sokáig Péterffy számított a leggazdagabb embernek Floridában, amíg a kedvező adózási feltételek Chicagóból oda nem csábították Ken Griffint. Griffin vagyonát 35 milliárd dollárra (11831,33 milliárd forint) saccolják, amelyből tavaly 73 milliót (24,69 milliárd forint) fordított a konzervatívok támogatására.

Újpest–Ferencváros: máris telt ház, évek óta a legizgalmasabb derbit várják

Összefoglaltuk: ezért olyan nagy az izgalom.

A hatodik Újpest hétfőn 18 órakor, telt ház előtt fogadja legősibb riválisát, a listavezető Ferencvárost. Egy esetleges hazai győzelem az új tulajdonosnak is biztosan imponálna – már ha ezúttal tényleg megköttetik az üzlet.