Vad vágtába kezdtek a kriptodevizák kedden délután, miután az amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság a tőzsdefelügyelet (SEC) ellenében a Grayscale Investments javára döntött, és a cég elindíthatja bitcoin-ETF-jét, azaz tőzsdén kereskedett bitcoinalapját.

Bitcoin,Gold,Coin,And,Defocused,Chart,Background.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.
Fotó: Shutterstock

Az ítéletet jelentős győzelemnek tartják az iparág képviselői, amely szerintük elősegítheti a digitális devizák szélesebb körű elterjedését, miközben a SEC éppen szigorítani akarta a terület ellenőrzését.

A bitcoin (BTC-USD) árfolyama több mint 5 százalékkal emelkedett, és 27 ezer dollár fölé lőtt ki, június óta a legnagyobb napon belüli ugrást produkálva. A Coinbase-nek, az Egyesült Államok legnagyobb kriptotőzsdéjének a részvényei több mint 13 százalékkal drágultak, míg a bitcoinbányászattal foglalkozó Marathon Digital és a Riot Blockchain kurzusa 18, illetve 24 százalékkal ugrott.

A vagyonkezelők évek óta próbálják meggyőzni a SEC-et, hogy engedélyezze a bitcoin-ETF-eket, amelyek révén a befektetők beszállhatnának a legnépszerűbb kriptopénz piacára, méghozzá anélkül, hogy birtokolniuk kellene magát a bitcoint. 

A SEC viszont eddig konzekvensen elutasította a kérelmeket, azzal érvelve, hogy az alaptermék piaci manipulációnak van kitéve.

A Grayscale 2022-ben döntött úgy, hogy beperli a tőzsdefelügyeletet, miután elutasították a Grayscale Trust (GBTC) nevű alapítványa bitcoinalappá való átalakítására beadott kérelmét. A felperes arra hivatkozott, hogy a SEC már jóváhagyott olyan tőzsdén kereskedett termékeket, amelyek lényegében határidős bitcoinügyleteket takarnak, és ezért vele szemben önkényesen járt el.

A Grayscale kérelmét önkényesen utasította el a SEC, mivel nem adott magyarázatot a hasonló termékek eltérő kezelésére

– értett egyet a keresettel Neomi Rao bíró.

A döntés megerősítheti a többi vagyonkezelő esélyeit is, hogy termékeiket engedélyezzék. A világ legnagyobb pénzkezelője, a BlackRock például júniusban fordult a felügyelethez egy azonnali bitcoin-ETF létrehozása érdekében, amelynek a Coinbase lenne a letétkezelője.