BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Select,Focus,On,Golden,Bitcoin,In,Front,Of,White,Coffee

A puha landolás mentheti meg a kriptopiacot a stagnálástól

A monetáris lazítás újabb lendületet adhat a kriptopiacnak, míg a recesszió vagy egy ismételt kamatemelés padlóra küldheti a szektort.

Megújult lendülettel folytathatja idei talpra állását a kriptopiac, ha az Egyesült Államok gazdasága képesnek bizonyul a puha landolásra – fejtette ki Zach Pandl, a Grayscale Investments vezető kutatója, aki korábban a Goldman Sachs stratégájaként is dolgozott.

Select,Focus,On,Golden,Bitcoin,In,Front,Of,White,Coffee
Fotó: Shutterstock

A szakértő szerint míg a puha landolás, azaz az amerikai gazdasági teljesítmény recessziót elkerülő visszafogott lassulása kiemelten jó hatással lehetne az alternatív devizák világára, addig a drasztikus gazdasági visszaesés, illetve akár még egy, a piacot teljesen váratlanul érő Fed-kamatemelés is elég lehet ahhoz, hogy rövid távon kivegyen minden lendületet a kriptopiac vitorlájából, és stagnálásra ítélje a szektort.

Az elemző kiemeli: az infláció visszahúzódása és a visszafogott gazdasági növekedéssel járó forgatókönyv szinte minden kockázati eszköz számára nagyszerű befektetési környezetet teremtene.

Március vége óta képtelen a harmincezer dolláros szintet áttörni a kurzus

A kriptoszektorra pedig igazán ráférne egy pár jó hír: a bitcoin iránti érdeklődés a múlt héten harminchavi mélypontra került, miközben a tőzsdefelügyelet mind a Coinbase, mind a Binance tőzsdék ellen pereket indított az elmúlt hónapokban. 

Veszélyben a kriptotőzsdék jövője Amerikában – beszólt a felügyelet

Az amerikai tőzsdefelügyelet perindítás előtti – fenyegetésnek is beillő – informális felszólításáról tálalt ki hétfőn a Financial Timesnak a Coinbase vezérigazgatója, aki szerint, ha engedtek volna az ultimátumnak, az egész iparág veszélybe került volna.

A kriptoszektor még annak ellenére sincs túl jó bőrben, hogy a bitcoin árfolyama több mint 77 százalékot erősödött az idén: a szegmens piaci kapitalizációja március közepe óta nem tudott érdemben elmozdulni az 1200 milliárd dolláros szint környékéről, kiválóan példázva ezzel a szektorban tapasztalt pangás mértékét.

A jelenlegi piaci várakozások ugyanakkor a bitcoin számára kedvező irányba mutatnak: egy újabb Fed-kamatemelést mindössze 25 százalék körüli valószínűséggel áraznak a befektetők, ahogy a digitális jegybankpénzek ötlete is rendszeresen napirendre kerül mind az Európai Bizottság, mind az orosz jegybank előtt – a BlackRock függőben lévő bitcoin-ETF-jéről nem is beszélve, ha azt engedélyezi a felügyelet, minden eddiginél nagyobb lendületet adhat a szektornak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.