BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Close-up,Of,Silicon,Die,Are,Being,Extracted,From,Semiconductor,Wafer

Erőtlen hajrával készül az év tőzsdei kibocsátására az Arm

A mikrocsiptervező vállalat negyedéves forgalma visszaesett, az amerikai könyvvitelre való átállás pedig az éves eredményeknek sem kedvezett.

Rekordot jelentő 70 milliárd dolláros piaci értékeltség mellett tervez belépni az amerikai tőzsdére ősszel az Arm mikrocsiptervező vállalat. A  cambridge-i székhelyű cég a március 31-én zárult üzleti évet azonban az amerikai könyvviteli szabályok szerint éves viszonylatban visszaeső bevétellel zárta. Ez olyan szerencsétlen együttállás, amit a tőzsdei megjelenés előtt álló cégek rendre igyekeznek elkerülni.

Close-up,Of,Silicon,Die,Are,Being,Extracted,From,Semiconductor,Wafer
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A mikrocsipek fejlesztésével foglalkozó brit vállalat, amely jelenleg a japán SoftBank csoport tulajdonában áll, a március 31-én véget ért üzleti évben 2,68 milliárd dolláros bevételre tett szert, nagyjából 1 százalékkal esett vissza az egy évvel korábban elkönyvelt forgalomhoz képest. Fontos azonban kiemelni, hogy a vállalat a nemzetközileg használt könyvviteli szabályok szerint 5,7 százalékkal, 2,82 milliárd dollárra emelkedő bevételről számolt be még májusban, így a visszaesés csak a tengerentúli szabályok alkalmazásakor állt elő.

Az eltérő könyvviteli szabályok a június 30-án véget ért negyedévben is jelentős eltérést okoztak: az amerikai mérce szerint a bevétel csupán 2,5 százalékkal esett vissza, 675 millió dollárra, míg a nemzetközi szabványok szerint 11 százalékkal, 641 millió dollárra csökkent. 

Az Arm-architektúrájú csipek globális értékesítési volumene
Évről évre növekszik az Arm által tervezett csipek értékesítési volumene

Az Arm a világ egyik vezető mikrocsiptervező vállalata, elsődleges bevételi forrása az általa megtervezett csipek licencjogainak értékesítéséből származik, a cég technológiája szinte minden piacon lévő okostelefonban megtalálható. A vállalat részvényeit 2016-ig, azaz a Softbank általi 32 milliárd dolláros felvásárlásig a londoni tőzsdén jegyezték.

Fügét mutat a brit kormánynak az IPO-ra készülő tech startup

Miközben a brit miniszterelnök szirénhangjai ellenére messzire elkerüli a londoni tőzsdét az Arm csipfejlesztő cég, úgy tűnik, a Nasdaq már eléggé vonzó a tulajdonos japán SoftBank számára az év IPO-jának szánt részvénykibocsátás színhelyeként.

Az amerikai IPO (elsődleges részvénykibocsátás) lebonyolítását a vállalatnál nem bízták a véletlenre, a folyamatot a Barclays, a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase is segíteni fogja. Az elsődleges kibocsátással kapcsolatosan akár már ma is érkezhetnek pontos információk, az előzetes várakozások szerint az Arm az IPO-n a cég papírjainak 10 százalékát fogja értékesíteni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.