Rekordot jelentő 70 milliárd dolláros piaci értékeltség mellett tervez belépni az amerikai tőzsdére ősszel az Arm mikrocsiptervező vállalat. A  cambridge-i székhelyű cég a március 31-én zárult üzleti évet azonban az amerikai könyvviteli szabályok szerint éves viszonylatban visszaeső bevétellel zárta. Ez olyan szerencsétlen együttállás, amit a tőzsdei megjelenés előtt álló cégek rendre igyekeznek elkerülni.

Close-up,Of,Silicon,Die,Are,Being,Extracted,From,Semiconductor,Wafer
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A mikrocsipek fejlesztésével foglalkozó brit vállalat, amely jelenleg a japán SoftBank csoport tulajdonában áll, a március 31-én véget ért üzleti évben 2,68 milliárd dolláros bevételre tett szert, nagyjából 1 százalékkal esett vissza az egy évvel korábban elkönyvelt forgalomhoz képest. Fontos azonban kiemelni, hogy a vállalat a nemzetközileg használt könyvviteli szabályok szerint 5,7 százalékkal, 2,82 milliárd dollárra emelkedő bevételről számolt be még májusban, így a visszaesés csak a tengerentúli szabályok alkalmazásakor állt elő.

Az eltérő könyvviteli szabályok a június 30-án véget ért negyedévben is jelentős eltérést okoztak: az amerikai mérce szerint a bevétel csupán 2,5 százalékkal esett vissza, 675 millió dollárra, míg a nemzetközi szabványok szerint 11 százalékkal, 641 millió dollárra csökkent. 

Az Arm-architektúrájú csipek globális értékesítési volumene
Évről évre növekszik az Arm által tervezett csipek értékesítési volumene

Az Arm a világ egyik vezető mikrocsiptervező vállalata, elsődleges bevételi forrása az általa megtervezett csipek licencjogainak értékesítéséből származik, a cég technológiája szinte minden piacon lévő okostelefonban megtalálható. A vállalat részvényeit 2016-ig, azaz a Softbank általi 32 milliárd dolláros felvásárlásig a londoni tőzsdén jegyezték.

Fügét mutat a brit kormánynak az IPO-ra készülő tech startup

Miközben a brit miniszterelnök szirénhangjai ellenére messzire elkerüli a londoni tőzsdét az Arm csipfejlesztő cég, úgy tűnik, a Nasdaq már eléggé vonzó a tulajdonos japán SoftBank számára az év IPO-jának szánt részvénykibocsátás színhelyeként.

Az amerikai IPO (elsődleges részvénykibocsátás) lebonyolítását a vállalatnál nem bízták a véletlenre, a folyamatot a Barclays, a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase is segíteni fogja. Az elsődleges kibocsátással kapcsolatosan akár már ma is érkezhetnek pontos információk, az előzetes várakozások szerint az Arm az IPO-n a cég papírjainak 10 százalékát fogja értékesíteni.