Öt veszteséges negyedévet követően ismét profitot termelt a SoftBank VisionFund nevű kockázati tőkealapja: Maszajosi Szon technológiai fókuszú alapja a júniussal véget ért negyedévet 426 millió dolláros nyereséggel zárta. Ez azonban csekély vigasz az alap befektetői számára, mivel a VisionFund tavaly több mint 30 milliárd dollár veszteséget halmozott fel.

(FILES) This picture taken on February 6, 2023 shows the logo of Japanese investment giant SoftBank at their mobile shop in Tokyo. Japanese investment giant SoftBank Group reported on August 8, 2023 a surprise net loss of 3.3 billion USD in the first quarter. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP)
Fotó: AFP

A technológiai alap visszafogott sikere ellenére a SoftBank csoport 3,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta a negyedévet, főként az Alibaba, a Deutsche Telekom és a T-Mobile részvénybefektetésein elkönyvelt, nem realizált veszteségei nyomán.

A VisionFund negyedéves teljesítményének javulása a technológiai szektor részvényei körében végbement idei ralinak köszönhető: az alap ugyanis jelentős részesedéssel bír többek közt a Grab Holdingsban, a Coupangban és a Roivant Sciencesben, amelyek mind felértékelődtek az elmúlt bő fél évben. 

A technológiai szektort tekintve irányadónak tekinthető Nasdaq 100 index 40 százalékot erősödött az idén, a SoftBank árfolyama eközben 24 százalékot emelkedett.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Nasdaq 100 index
SoftBank Group
Jótékony hatással volt a tech szektor szárnyalása a SoftBank árfolyamára

A VisionFunddal kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy Maszajosi Szon volt az egyik első nagybefektető a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó startupok piacán, vállalatával mégis szinte teljes egészében kimaradtak a szegmens idei felfutásából: a csoport közel 400 MI-vállalatba fektetett be az elmúlt hat év során – köztük az idei év legnagyobb nyertesébe, az Nvidiába –, de korábban veszteségessé vált pozícióikat rendre mínuszban le is zárták.

Hogyan dobjunk ki 140 milliárd dollárt a mesterséges intelligenciára?

Bármily hihetetlen, lényegében lemaradt a MI-boomról az egyik legnagyobb korai befektető. Csak a brit csiptervező Arm tőzsdei bevezetése ellensúlyozhatja fél évtized katasztrofális döntéseit a japán Softbank mérlegében.

A SoftBank csiptervező vállalata, az Arm 1,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta a negyedévet a globálisan csökkenő félvezetők iránti kereslet nyomán. Az Arm a csoport tervei szerint szeptemberben lépne önállóan tőzsdére 60-70 milliárd dollár közti értékeltségen, a bevezetéssel 10 milliárd dollárnyi tőkét kíván bevonni a vállalat.

A tervek szerinti piacra lépéssel az Arm az Alibaba és a Meta mögött a harmadik legmagasabb értékeltég mellett piacra lépő technológiai vállalattá válna.