Nem változtatott eddig valószínűsített kamatpályáján a Magyar Nemzeti Bank, a vártnál rosszabbul alakuló GDP-adatok ellenére sem nyúlt az alapkamathoz, csupán a kamatfolyosót szűkítette 100 bázisponttal.

Close-up,Macro,Photo,Of,Hungarian,Forint,Banknotes.,The,Banknotes,Show
Fotó: Shutterstock

A döntés hátterét ismertetve Virág Barnabás, az MNB alelnöke rámutatott: az alapkamat jelenlegi szintje megfelelő arra, hogy azon keresztül az inflációs célt elérhesse az MNB.

A bejelentés hatására a forint nap közbeni gyengélkedését követően ismét erősödésnek indult az euróhoz képest, 382,675-ről 382,4-ig menetelt. A forint az MNB 14 órai bejelentését megelőzően a 381,689-es szintet is megérintette a közös európai valutával szemben.

 

A kamatpolitikának legjobban kitett hazai az OTP kurzusa a kamatdöntés bejelentésére, 50 forintos, 0,35 százalékos erősödéssel reagált, Virág Barnabás szavaira pedig folytatta menetelését, tegnapi záróértékéhez képest 0,87 százalékos pluszban jár, 14 435 forinton jegyzik jelenleg.

 

Az OTP részvényei hagyományosan jelentős ráutaltsággal rendelkeznek a gazdaság, ezáltal pedig a kamatkörnyezet alakulására – ha megy a gazdaság, akkor pörög a hitelezés, nőnek a kamatbevételek, javulnak a banki mutatók. A túl magas kamatkörnyezet ugyanakkor visszafogja a hitelezést, amit a zsugorodó gazdaság csak tovább szűkíthet, a kamatvágási kilátások pedig optimista felhangokat kölcsönöznek a bankpapírok befektetői számára.

Hiába a gazdaság gyengélkedése, továbbra is saját útját járja az MNB

Nem hatotta meg a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsát a második negyedéves kiábrándító GDP-adat, a mai kamatdöntő ülésen a várakozásoknak megfelelően száz bázisponttal szűkítette a kamatfolyosót, amely felső széle így 16,5 százalékra mérséklődött.