Hatalmas szakadással válaszolt a pesti a vártnál jelentősen rosszabban alakuló hazai GDP-adatokra: a 2,4 százalékos éves zsugorodás bejelentésére a BUX index közel 1,2 százalékot, azaz 650 pontot zuhant, a vezető részvények nagyrészt lefordultak a kereskedés korai időszakában.

BÉT
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mind az index, mind a blue chipek órákon belül ugyan valamilyen szinten korrigálni tudtak, a már a tegnapi kereskedést is vaskos mínuszban záró hazai parkett még órákkal a nyitást követően is pirosban tartózkodik – a Mol és a Magyar Telekom részvényei ugyanakkor már jelzik: az ő hosszú távú árfolyamalakulásukra a rossz GDP-adat viszonylag kevés hatást tud csak gyakorolni. 

Telefonálni, internetezni és tévézni ugyanis mind a jó, mind a rossz időkben egyaránt szokás,

így a Telekom papírjai viszonylagos védettséget élveznek a makroadatoktól, ahogy a GDP-adat részleteiből az is kiderül: a Molnak sincs sok félnivalója a kapcsán, ugyanis a mezőgazdasági termelés alakulása éppen, hogy ellensúlyozója volt a gazdaság zsugorodásának, így a hatalmas üzemanyagigényű szegmens teljesítményében látványos visszaesésre nem számítanak a piacok.

A vártnál rosszabb GDP-adatok a Richter kurzusára sem valószínű, hogy jelentős hosszútávú béklyóként hatnának: a gyógyszergyár bevételének több mint 90 százaléka ugyanis külföldről származik, így a magyar gazdaság alakulása viszonylag kis hatást tud csak kifejteni részvényeikre is.

A legnagyobb csapást egyelőre egyértelműen az OTP kurzusa szenvedte el, a bankpapírok mélyrepülésének elsődleges oka pedig minden bizonnyal a gyenge gazdasági teljesítményben keresendő. Az OTP részvényei ugyanis hagyományosan is jelentős ráutaltsággal rendelkeznek a gazdaság alakulására – ha megy a gazdaság, akkor pörög a hitelezés, nőnek a kamatbevételek, javulnak a banki mutatók. A recesszió elhúzódása ugyanakkor mindennek az ellenkezőjét jelentheti a legnagyobb hazai pénzintézet várható teljesítménye számára: 

a magas kamatkörnyezet már alapvetően is visszafogja a hitelezést, amit a zsugorodó gazdaság csak tovább szűkíthet.

Az OTP kilátásait az javíthatja valamilyen szinten, hogy a csoport már jelentős külföldi érdekeltségekkel is rendelkezik, ami szintén függetlenítheti a magyar gazdasági teljesítménytől – a befektetők bizalma ettől függetlenül még megremeghet a bankpapírokban.

Hatalmas gödörben nyitott a BUX, a korrekció azonban már megindult

Az OTP részvényei jelenleg 1,19 százalékos mínuszban járnak a tegnapi záróértékhez képest, a BUX index 0,5 százalékot vesztett értékéből a mai kereskedés során.

Profiteső után, csúcsdöntés előtt: merre tovább, BUX?

A hazai blue chipek kitettek magukért, összesített negyedéves profitjuk a második helyre volt elég a történelmi összevetésben.