Az alapkezelőkhöz hasonlóan kifejezetten erős első féléven vannak túl a hazai brókercégek is, melyek profitja a lényegében stagnáló bevételek mellett is jelentősen megszaladt az idei első hat hónap során.

Bróker
A brókercégek a saját pénzüket is jól forgatták. Fotó: Kallus György

A Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartott tíz magyarországi befektetési vállalkozás adózott nyeresége 75 százalékkal 30 milliárd forint fölé ugrott 2023 első felében. A rendkívül erős, 16,6 milliárdos profitot hozó első három hónap után április és június között 13,55 milliárd forint tiszta haszonnal zárt a szektor.

Tette ezt azzal együtt, hogy a befektetési szolgáltatásokból származó bevételek (453 milliárd forint) másfél százalékkal elmaradt az idei év első felében a tavalyitól, a befektetési szolgáltatók összesített működési eredménye pedig 30 százalékkal apadt.

A látszólagos ellentmondást a pénzügyi műveletek eredménye oldja fel, a brókerek ugyanis az év eleji remek teljesítményüket folytatva a második három hónap során is jól forgatták saját befektetéseiket, mintegy 10 milliárdos eredményt elérve azokon. Az első félévben ez a tevékenység 24 milliárdos eredményt hozott – közel három és félszer többet, mint 2022 első felében –, és így a nettó eredményt is jócskán hizlalta.

A megugró profit mellett természetesen az adófizetési kötelezettség is jóval nagyobb volt az időszak során, a 10 brókerház az egy évvel korábbi egymilliárd forint után ezúttal 2,4 milliárd forintot fizetett az államkasszába.

A legfőbb bevételi forrásnak számító, 421 milliárd forintra rúgó kereskedési bevételek másfél százalékkal maradtak el a tavalyitól. A bizományosi tevékenység ehhez 18 milliárd forintot, egyéb bevételek pedig bő 10 milliárd forintot adtak hozzá. Az előbbiek mellett csekély súlyú értékpapírok forgalomba hozatalához kapcsolódó forgalom 11 százalékkal, 2,7 milliárd forintra nőtt, a letét- és portfóliókezelésből származó bevételek pedig másfélszeresére híztak, átlépve ezzel az egymilliárd forintot.

Befektetési vállalkozások pénzügyi mutatói I. fél év
 

A kiadási oldalon a befektetési tevékenység ráfordításai támasztották a legtöbb terhet, 479 milliárd forintot, ami a bevétel csökkenéséhez hasonlóan 1,5 százalékkal mérséklődött. Az anyagjellegű ráfordítások az egy évvel korábbihoz képest alig változtak, a munkavállalókra ugyanakkor számottevően többet költöttek a befektetési szolgáltatók, melynek következtében a személyi kiadások 12 százalékkal 6,6 milliárd forintra emelkedtek.

A jegybanki nyilvántartásban szereplő 10 szolgáltató összesített saját tőkéje egy év alatt 144-ről 219 milliárd forintra kúszott fel, a tőkemegfelelési mutató pedig 1055-ről 1562 százalékra javult.