Már az elmúlt 12 hónapban is lekörözte az arany pályája a legtöbb eszközosztályt, de elemzők szerint a ralinak koránt sincs vége. Erre utal az is, hogy a héten hónapok után először, a kereskedés alatt, mindössze egy pillanatra, a sárga fém unciája az azonnali piacon 2072 dollár fölé szúrt. Ez pedig megnyitotta az utat a tartósan 2000 dollár feletti kurzusok irányába, illetve a piacon egyesek már 2500 dolláros unciánkénti árat vizionálnak.

Shiny,Gold,Ingot,On,Nuggets,,Top,View
Shiny gold ingot on nuggets, top view
Fotó: Shutterstock

Hogy a jóslatok mennyire megalapozottak, azt nehéz megmondani, de az tény, hogy 

a nemesfém a legtradicionálisabb menekülőeszköz, azaz kedvezőtlen helyzetben szinte mindig felértékelődik, és tömegek jelennek meg az arany piacán, hogy bevásároljanak, és egy ősi idők óta értékes fémben parkoltassák pénzüket. 

Az egyik legoptimistább elemzést a Livermore Partners jegyzi, az elemzőcég ugyanis 26 százalékos áremelkedés valószínűsít az elkövetkező egy évre, s ezt a recessziós félelmek erősödésével magyarázza. Emellett úgy vélik, hogy a tovább csökkenő kamatok miatt is  a hozamvadász befektetők fókuszába kerül az arany.  

A CNBC-nek nyilatkozó piaci szereplők egyetértenek abban, hogy az aranyárrali tartós lehet, 2024-ben újabb árcsúcsok várhatók. Ezzel egyetért a TD Securities ügyvezető igazgatója, Bart Melek is, szerinte 

új kereskedési szint van kialakulóban az arany piacán 2100 dollár körül. 

Hozzátette azt is, hogy ha a Fed szünetelteti a kamatemeléseket, akkor várhatóan a mostaninál több befektető jelenik meg az arany piacán. Erre nagy esélyt lát, ugyanis szerinte az amerikai jegybank befejezi a kamatemeléseket, még mielőtt az elérné a 2 százalékos célt.

A Fed egyébként tavaly márciusban kezdte el a kamatemeléseket, amikor az infláció 40 éves csúcsra gyorsult. Kevesebb mint két év alatt a hitelfelvételi költségeket 5,25 és 5,5 százalék közé emelte.

Az arany árfolyama 6 hó
 

Hagyományosan jól teljesít

Melek szerint az arany az elmúlt évben lekörözte a legfontosabb eszközosztályokat, ismét bebizonyította, hogy ellenáll az emelkedő kamatoknak, és az infláció ellen is védelmet nyújt. Véleményét a nemesfém egyéves árgráfja is alátámasztja. Ugyan 2022 ősze lejtmenetet hozott, de a trendforduló megtörtént februárban, és immár hetedik hónapja szinte töretlenül drágul az arany. 

Míg februárban egy unciáért 1650 dollár körül kellett fizetni, mára az 1950 dollár körüli szint a jellemző, ha a kiugrásokat nem nézzük.

Igazán nagy ugrást jelez előre David Neuhauser, a Livermore Partners alapítója. Úgy véli, hogy 26 százalékos pluszt hoz az elkövetkező év a nemesfém árában, és 2500 dollárt ér majd az arany unciája 2024 végén. Kiemelte, hogy az árugrást a recessziós félelmek magyarázzák, ismét felértékelődik az arany menekülőeszköz-jellege, ugyanis Neuhauser azt várja, hogy a következő éveket a stagfláció jellemzi majd globálisan, azaz 3-5 százalék alá semmiképpen sem esik az infláció.

Az amerikai recessziós veszély, és a kínai lassulás egyértelműen az arany malmára hajtja a vizet

– hangsúlyozta a Wheaton Precious Metals vezérigazgatója, Randy Smallwood. Egyetért kollégáival, és biztos benne, hogy néhány éven belül 2500 dollárba kerül majd a nemesfém unciája.

A Fed-kamatemelések közelgő felfüggesztése és a dollár várható enyhe gyengülése egyaránt fűti majd az arany piacát – hangsúlyozta Heng Koon How, a UOB Bank piackutatásért felelős vezérigazgatója. Emellett 

biztosan átmeneti az ékszerek iránti lanyha kereslet. Mind a kínai, mind pedig az indiai gazdaság stabilizálódik hamarosan, a kiskereskedelmi forgalom emelkedésnek indul, ami elhozza az arany ékszerek „reneszánszát”

– véli a szakértő.

A,Showcase,Which,Is,Decorated,With,Golden,Jewelleries,In,A
Fotó: Shutterstock

Piaci törvényszerűség azonban, hogy a kamatok emelkedésével az arany iránti kereslet csökken, ugyanis az egyre nagyobb hozamot kínáló kötvények vonzóbbá válnak a befektetők számára. A jelenség csak még intenzívebb, ha ez együtt jár a mérséklődő inflációval. Az egyes gazdaságok között az infláció üteme tekintetében igen nagyok a különbségek, például az Egyesült Államokban a havi alapú árindex 0,2 százalék lett júniusban, míg idehaza 0,3 százalékos havi rátát mért a KSH. A kép persze igencsak más, ha az éves adatokat nézzük, ugyanis az éves hazai árindex 17,6 százalék, míg a tengerentúlon ugyanez 3,2 százalék.

Van azonban még egy, ritkábban követett aranypiaci tényező: a jegybanki aranyvásárlások. Ha ezt nézzük, akkor egyre erősebbek a központi banki aranyvásárlások. 

Miután a jegybankok tonnaszám veszik a nemesfémet, ez is erőteljes árfelhajtó tényezőnek mondható.

Nicky Shiels, az MKS PAMP nemesfémipari vállalat fémstratégiai vezetője szerint a feltörekvő piaci jegybankok folyamatosan fordulnak el a dollártól, és folyamatosan növelik az arany arányát a tartalékukban.