A vártnál nagyobb mértékben csökkent a pénzromlás üteme az Egyesült Államokban, a júliusi éves inflációs ráta már csak 3,2 százalékra rúgott, ez pedig a piaci szereplők körében még tovább tüzelte azon várakozásokat, miszerint a Fed kamatemelési dömpingje elérte végpontját – ezzel beállt a rég várt kamatplató –, innen pedig már csak lazítani fogja a kölcsönfelvétel költségeit az amerikai jegybank.

Gold,Text,Fed,And,Coins,On,Usa,Flag,Background,For
Fotó: Shutterstock

A lazítási ciklus kezdési időpontjáról erősen megoszlanak a várakozások, az azonban igazán sokat elárul a befektetők hangulatáról, hogy a szeptemberi, illetve a novemberi Fed-üléstől a határidős kereskedők 0 százaléka számít a kamatvágás megindítására. Sőt:

a novemberi üléstől 25,2 százalék vár további emelést, míg a decemberi találkozótól 22,4 százalék,

a döntő többség azonban egyértelműen az egészen márciusig fennálló kamattartás mellett teszi le a voksát, melyet egy 25 bázispontos vágás követhet majd. A további emelést várók tábora a bejelentést megelőzően 30 százalék felett járt.

A jelenlegi amerikai kamatkörnyezet a Fed tavaly márciusban megindított történelmi tempójú kamatemelési dömpingjének eredményként állt elő, a jegybank másfél év alatt 525 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatsávot, hogy a 2 százalékos inflációs cél alá szorítsa a pénzromlás mértékét a több mint negyvenéves csúcsot jelentő 8,5 százalékos szintről.

Meglódult a forint az amerikai inflációs hírekre, egyre közelebb a 380-as euró

Az amerikai inflációs adatok a vártnál jobban alakultak, a dollár gyengül, a forint viszont száguld.

Az ugyan havi összehasonlításban 20 bázisponttal emelkedett júliusban, ám az elemzők szerint ez teljesen természetes velejárója az érték számítási modelljének, és mint olyan, nem jelent romló tendenciát a háttérben meghúzódó folyamatokat tekintve. 

Ha az augusztusi értékek nem mutatnak jelentős romlást, véleményem szerint kijelenthető, hogy végéhez ért a kamatemelési ciklus. Arra azonban látunk esélyt, hogy az adatok október környékén ismét kisebb növekedést mutatnak, de ez nem valószínű, hogy érdemben megmásítaná a Fed kamatpolitikáját

– fejtette ki Guy Lebas, a Janney Montgomery Scott stratégája a Reutersnek.

A Fed következő kamatdöntő ülésére szeptember 20-án kerül majd sor.