BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gold,Text,Fed,And,Coins,On,Usa,Flag,Background,For

Végéhez érkezhetett az amerikai kamatemelési dömping, kérdés, mikor indul a lazítás

A Fed a piaci várakozások szerint már nem emeli tovább az irányadó kamatokat Amerikában, a befektetők máris azt találgatják, mikortól enyhülnek a kölcsönfelvétel költségei a tengerentúlon.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a pénzromlás üteme az Egyesült Államokban, a júliusi éves inflációs ráta már csak 3,2 százalékra rúgott, ez pedig a piaci szereplők körében még tovább tüzelte azon várakozásokat, miszerint a Fed kamatemelési dömpingje elérte végpontját – ezzel beállt a rég várt kamatplató –, innen pedig már csak lazítani fogja a kölcsönfelvétel költségeit az amerikai jegybank.

Gold,Text,Fed,And,Coins,On,Usa,Flag,Background,For
Fotó: Shutterstock

A lazítási ciklus kezdési időpontjáról erősen megoszlanak a várakozások, az azonban igazán sokat elárul a befektetők hangulatáról, hogy a szeptemberi, illetve a novemberi Fed-üléstől a határidős kereskedők 0 százaléka számít a kamatvágás megindítására. Sőt:

a novemberi üléstől 25,2 százalék vár további emelést, míg a decemberi találkozótól 22,4 százalék,

a döntő többség azonban egyértelműen az egészen márciusig fennálló kamattartás mellett teszi le a voksát, melyet egy 25 bázispontos vágás követhet majd. A további emelést várók tábora a bejelentést megelőzően 30 százalék felett járt.

A jelenlegi amerikai kamatkörnyezet a Fed tavaly márciusban megindított történelmi tempójú kamatemelési dömpingjének eredményként állt elő, a jegybank másfél év alatt 525 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatsávot, hogy a 2 százalékos inflációs cél alá szorítsa a pénzromlás mértékét a több mint negyvenéves csúcsot jelentő 8,5 százalékos szintről.

Meglódult a forint az amerikai inflációs hírekre, egyre közelebb a 380-as euró

Az amerikai inflációs adatok a vártnál jobban alakultak, a dollár gyengül, a forint viszont száguld.

Az infláció ugyan havi összehasonlításban 20 bázisponttal emelkedett júliusban, ám az elemzők szerint ez teljesen természetes velejárója az érték számítási modelljének, és mint olyan, nem jelent romló tendenciát a háttérben meghúzódó folyamatokat tekintve. 

Ha az augusztusi értékek nem mutatnak jelentős romlást, véleményem szerint kijelenthető, hogy végéhez ért a kamatemelési ciklus. Arra azonban látunk esélyt, hogy az adatok október környékén ismét kisebb növekedést mutatnak, de ez nem valószínű, hogy érdemben megmásítaná a Fed kamatpolitikáját

– fejtette ki Guy Lebas, a Janney Montgomery Scott stratégája a Reutersnek.

A Fed következő kamatdöntő ülésére szeptember 20-án kerül majd sor.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.