Benyújtotta a tőzsdére lépéshez szükséges papírokat pénteken az Instacart. A bolti házhoz szállításokkal foglalkozó vállalkozás a Nasdaqon szeretné a részvényeit listázni, a kereskedés pedig már a jövő hónapban elkezdődhet.

Amennyiben a tőzsdére lépés sikerrel jár, úgy az lendületet adhat más, tőzsdére pályázó cégeknek is és új listázásokhoz vezethet. A brit csiptervező, az Arm ugyancsak a parkettre készül szeptemberben, ami a legnagyobb idei hasonló esemény lehet. A marketing automatizálásával foglalkozó, kockázati tőkealapok által 9,5 milliárd dollárra értékelt Klavivo ugyancsak pénteken nyújtotta be a listázáshoz szükséges dokumentumokat.

Kaufbeuren,,Germany,-,April,19,,2021:,Instacart,Company,Logo,On
Fotó: Shutterstock

A tőzsdére lépések segíthetnek a befektetői bizalom felmérésben is, miután a startupok turbulens két éven vannak túl. 

A dokumentumok szerint az Instacart mintegy 400 millió dollár értékben szerzett ígéreteket a Norges Banktól, a norvég állami vagyonkezelőtől és kockázati tőkebefektetőktől (TCV, Sequoia Capital, D1 Capital Partners és Valiant Capital), hogy jegyeznek a cégek részvényeiből. A PepsiCo további 175 millió dollárral segíti a listázást.

Az Instacart teljesítményét alapvetően befolyásolta a fogyasztói szokások hullámzása a járvány alatt és után, ahogy a technológiai startupok értékelésének hullámzása is. A San Franciscó-i céget 2020-ban 14 milliárd dollárra értékelték, ami egy évvel később már 39 milliárd dollárra nőtt, ám a járványt követően a cég forgalma nagyot esett, így májusban a dolgozói részvényprogramhoz használt belsős értékelésnél már csak 12 milliárd dollárra tették a cég értékét – emlékeztet a Financial Times.

A most benyújtott dokumentumok szerint 2022 első félévének 74 millió dolláros veszteségét az idei első félév során 242 millió dolláros profit váltotta, miközben a forgalma az előző időszakhoz képest 31 százalékos növekedés után elérte az 1,48 milliárd dollárt. A vállalkozás ugyanakkor jelezte, hogy voltak már veszteségei, és lehetséges, hogy nem lesz képes a növekedést fenntartani.

Az Instacart már tavaly májusban tőzsdére készült, ám akkor végül elhalasztotta a döntést a piac alakulása miatt. Mindeddig több mint 2,7 milliárd tőkét vont be olyan befektetőktől, mint a Tiger Global, a Khosla Ventures vagy a Sequoia Capital. A tőzsdére lépés vezető tanácsadói a Goldman Sachs, a JPMorgan, a Bank of America és a Barclays.