A spanyol FC Barcelona labdarúgóklub megállapodott arról, hogy Barca Media tartalomkészítő részlegét egy speciális célú felvásárlótársasággal (SPAC) való egyesülés révén bevezeti a Nasdaqra. A tranzakció a Barca Mediát egymilliárd dollárra értékeli.

Barcelona's Spanish defender #17 Marcos Alonso (C) celebrates with teammates at the end of the 58th Joan Gamper Trophy football match between FC Barcelona and Tottenham Hotspur FC at the Estadi Olimpic Lluis Companys in Barcelona on August 8, 2023. (Photo by Pau BARRENA / AFP)
Fotó: Pau Barrena / AFP

A SPAC (Special Purpose Acquisition Company) egy olyan cég, amely nem végez semmilyen gazdasági tevékenységet, egyetlen célja nagy mennyiségű tőke felhalmozása intézményi és magánbefektetőktől egy IPO-n keresztül, hogy aztán fuzionálhasson egy másik vállalattal, amely így már tőzsdén jegyzetté válik.

A klub pénteken közölte, hogy az ügylet új tőkét hoz a Barca Media számára, amely szegmens az FC Barcelona várakozásai szerint „fontos bevételi forrás lesz az elkövetkező években”. Az FC Barcelona elnöke, Joan Laporta, akit 2021-ben újraválasztottak, hogy kivezesse a klubot az intézményi és pénzügyi válságból, régóta próbál új bevételi forrásokhoz jutni.

Laporta 2003 és 2010 között a klub egyik legsikeresebb időszakát vezette, most viszont súlyos pénzügyi gondokkal küzdött a katalán klub, amit a Covid–19-járvány tovább súlyosbított. Lionel Messi 2021-es távozása szintén hozzájárult a klub gondjaihoz. 

A Barca Media a Nasdaqon azután kezdi meg a kereskedést, hogy a Mountain & Co. Acquisitionnel kötött üzlet az év utolsó negyedében lezárul – közölte az FC Barcelona.

A Barca Media meglévő részvényesei 80 százalékos részesedéshez jutnak az új cégben, feltéve, hogy nem kerül sor további tőkebevonásra.

Olcsó pénznek híg a leve: kipukkadt a SPAC-lufi, a felhők fölül a csődbíróságig zuhannak a fiatal tőzsdei cégek

A speciális célú akvizíciós társaságok tömegével vitték tőzsdére az ígéretes vállalatokat az elmúlt években, a legtöbb azonban gyorsan összeroppant a szabadpiac nyomása alatt.