Az FC Barcelona sikersztorija a 2010-es évek végével, a koronavírus-járvány megjelenésével egyidejűleg ért véget. A csapat a zárt kapus mérkőzések miatt rengeteg pénztől esett el egy olyan időszakban, amikor meghatározó játékosainak csillagászati összegeket folyosított. A klub a 2020–2021-es idényben 1,35 milliárd eurós adósságot és jövőbeni kötelezettséget halmozott fel, amellyel értéke 451 millió euróra csökkent, ráadásul 2021-ben 481 millió euró veszteséget is elkönyvelt. A rossz anyagi helyzet miatt a Barcának 155 millió euróval kellett csökkentenie a fizetésekre rendelkezésre álló keretet, így többek között legnagyobb sztárját, az argentin Lionel Messit is elveszítette.

Manchester United v FC Barcelona: Knockout Round Play-Off Leg Two - UEFA Europa League MANCHESTER, ENGLAND - FEBRUARY 23: Antony celebrates victory with Bruno Fernandes of Manchester United at full time during the UEFA Europa League knockout round play-off leg two match between Manchester United and FC Barcelona at Old Trafford on February 23, 2023 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)
Fotó: Robbie Jay Barratt / AMA

A tragédia elkerülése érdekében azonban 19-re húzott lapot, és az egyesület olyan döntések sorozatára szánta rá magát, amelyek két irányba vezethettek: vissza Európa csúcsára, vagy a totális kudarchoz. Miután a gránátvörös-kékeket kiejtette az angol Manchester United a második számú kontinentális kupasorozatból, az Európa-ligából, ijesztően közel kerültek ahhoz, hogy utóbbi valósuljon meg…

Joan Laporta elnök a 2021–2022-es évadra készülve két lehetséges megoldást vázolt fel a tulajdonosi körnek: az egyik, hogy a Barcelona hosszú távon nem próbál versenyre kelni az anyagilag jobb helyzetben lévő riválisaival, és az alapoktól építi fel újra magát a következő évtizedre, ezzel, valamint okos igazolásainak és akadémiájának köszönhetően pedig egy új aranygenerációt nevel ki. A másik, gyorsabb út, hogy a játékosállományából senkit nem áldoz fel, miközben minden értékét kiárusítja, amellyel rövid idő alatt nagy mennyiségű forrást von be, és így felvásárolhatja a világ legjobb futballistáit, akikkel azonnal a Bajnokok Ligája döntőjébe menetelhet. Laporta ráhatására végül a második opció mellett döntöttek, és – mint utólag kiderült – ezzel a szakadék szélére került Európa egyik legmeghatározóbb focicsapata.

Manchester United v FC Barcelona: Knockout Round Play-Off Leg Two - UEFA Europa League MANCHESTER, ENGLAND - FEBRUARY 23: A dejected Frenkie de Jong of FC Barcelona walks off at full time during the UEFA Europa League knockout round play-off leg two match between Manchester United and FC Barcelona at Old Trafford on February 23, 2023 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)
Fotó: Robbie Jay Barratt / AMA

Az FC Barcelona 2022 első felében kiárusította a passzív bevételeihez kötődő jogainak jelentős részét. 

Első lépésben kivonta magát a La Liga és a CVC Capital Partners között létrejött tavalyelőtti megállapodásból, amelynek értelmében részesedést vásárolnának egy olyan entitásban, amely ötven éven át ellenőrizné a spanyol első osztályú bajnokság műsorszolgáltatási bevételeit. A Barca saját szerződést kötött egy másik pénzügyi céggel, a CVC ugyanis szigorú szabályok közé szorítja a csapatok költekezését. A katalánok tehát egy olyan 25 éves kontraktust írtak alá, amelynek értelmében nem szólnak bele a játékosokra elköltött összegbe, az adósságok törlesztésének ütemébe vagy a befektetésekbe. Ezt követően a San Franciscó-i székhelyű Sixth Street Partners befektetőcégnek adta el a La Liga-meccsei közvetítési jogának 25 százalékát. Ennek a lépésnek a legnagyobb hátránya, hogy így nagyjából évi 41 millió eurós passzív jövedelemtől esik el.

Ömlik a pénz a futballba, a klubok nem tudják abbahagyni a költekezést

A Chelsea amerikai tulajdonosa, Todd Boehly egy kiskaput kihasználva több mint 200 milliárd forintot költött játékosvásárlásra az elmúlt 241 napban. Habár az Európai Labdarúgó-szövetség bekeményít, szakértők szerint ez sem fogja vissza az árakat a piacon.

2021-ben 595 millió euró értékben árusított ki kötvényeket a Goldman Sachs zárt körű kibocsátásán, 2022 augusztusában pedig az FC Barcelona Studios multimédiacégben lévő részesedését adta el, majd a merchandising tevékenységéért felelős Barca Licensing & Merchandising cégben lévő részesedésének felét is áruba bocsátotta.

Mindezek mellett még 

a Spotify zenei streamingszolgáltató is beállt mögé, a hírek szerint egy 280 millió eurós szerződéssel.

A különböző jövedelemforrások kiárusításáról a Bloomberg írt átfogó elemzést.

Manchester United v FC Barcelona: Knockout Round Play-Off Leg Two - UEFA Europa League MANCHESTER, ENGLAND - FEBRUARY 23: Robert Lewandowski of Barcelona reacts during the UEFA Europa League knockout round play-off leg two match between Manchester United and FC Barcelona at Old Trafford on February 23, 2023 in Manchester, England. (Photo by James Gill - Danehouse/Getty Images)
Fotó: James Gill / Danehouse

Látható tehát, hogy az FC Barcelona megvált a biztos jövőjétől a vélt siker reményében. Felmerül a kérdés: fenntartható lesz így a csapat? Csakis akkor, ha sikeres lesz a pályán. Mivel a passzív jövedelemforrás nagy részét elvesztette, így az az egyetlen megoldás, hogy a focival keressen pénzt, amihez viszont az kell, hogy folyamatosan szerepeljen a Bajnokok Ligájában, ahonnan éves szinten akár 100 millió eurós bevételt is remélhet.

Röviden, ha a Barcelona nem teljesít jól a következő néhány évben, nagyon hamar minden bevételi forrását elveszítheti. Most pontosan ez történik.

Mit jelent a Barcelonának a búcsú az Európa-ligától?

A Barca ismét kiesett a BL-ből, így másodszor is az Európa-liga kieséses szakaszában találta magát. Fred és Antony, a Manchester United braziljai azonban beleverték az újabb szöget a koporsójába – írta meg a CBS Soccer. A friss kudarc miatt pedig szorulhat a hurok Laporta nyaka körül, aki a fentebb vázolt hazárdjátékkal tönkreteheti a klubot.

Az hozzá kell tenni, hogy a Barcelona helyzete azért nem teljesen reménytelen, a lengyel Robert Lewandowskival, a brazil Raphinhával, valamint a francia Jules Koundével megerősített gárda magabiztosan vezeti a La Ligát a bukdácsoló Real Madrid előtt. Nem mehetünk el viszont amellett sem, hogy a Real az elmúlt években összehúzta a pénztárcáját, ráadásul a Bajnokok Ligája címvédője, így nem kell a jövő miatt aggódnia.

A Barca sok esetben balszerencsés volt az európai porondon, a Bayern München, a Milan vagy a Manchester United is rendkívül jó formában volt, amikor találkoztak. Egy könnyebb sorsolás vagy némi szerencse megmenthette volna, de jelen helyzetben indokolt a vészharangot kongatni. Az együttes ugyanis arra a játékoskeretre számíthat, amelyiket Xavi a 2021–2022-es kiárusítás után felépített. A jövő évi BL-indulás biztosra vehető, így jöhet még mentőöv, viszont az idő nem a katalánoknak kedvez. Ha Spanyolországon kívül nem tudnak számottevő sikereket felmutatni, akkor a befektetők pénze is apadni fog, ez pedig felér egy halálos ítélettel.

A Barcelona tudja, hogy nagy bajban van

Az Európa-liga-kiesés láthatóan zavart okozott a fejekben – erről az Athletic számol be. Február 26-án a listavezető ugyanis 1-0-s vereséget szenvedett el az Almeriától, amellyel zsugorodott az előnye a Real Madrid előtt. Xavi a meccs után meg is kapta azt a kérdést az újságíróktól, hogy a vereséghez a Manchester United elleni kiesés vezethetett-e. Erre azt felelte, hogy mindent megtesz, hogy az El-kudarc ne viselje meg mentálisan a játékosait.

Az Athletic arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet kísértetiesen hasonlít az egy évvel korábban történtekhez. Akkor az Eintracht Frankfurt búcsúztatta a katalánokat az Európa-ligától, utána Xaviék jókora hullámvölgybe kerültek. Ekkor a szurkolók még amiatt is izgulhattak, hogy a klub megszerzi-e a BL-indulást érő helyezést.