A szankciókkal sújtott orosz pénzintézet, a Sberbank saját chatbotot ad ki, GigaChat néven. Jelenleg meghívásos alapon tesztelik a technológiát, és a bank szerint az különbözteti meg riválisaitól, hogy jobban kommunikál oroszul, mint például a ChatGPT.

Using system AI Chatbot in computer or mobile application to uses artificial intelligence chatbots automatically respond online messages intelligent service to help customers
Fotó: Getty Images

A moszkvai székhelyű Sberbank az orosz–ukrán háború kirobbanása előtt a posztszovjet térség egyik legnagyobb pénzintézete volt, azonban a szankciók miatt jelentősen visszaesett a profitja. Az elmúlt években nagymértékben fektetett be a technológiába, hogy csökkentse Oroszország importfüggőségét, ami a büntetőintézkedések fényében előrelátó beruházásnak bizonyult – írja a Reuters.

MI-háború

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, és ráirányította a figyelmet az új, minden eddiginél fejlettebb mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekre. A gépi tanulás új generációját képviselő rendszer az emberi beszélgetés pontos utánzása mellett képes igény szerint olvasható szöveget generálni, valamint újszerű képeket és videókat készíteni a digitális médiumok hatalmas adatbázisából tanultak alapján. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

A Microsoft az új technológiát az Edge böngészőjébe és a Bing keresőjébe egyaránt beépíti, és idővel a Skype üzenetküldő szolgáltatásába is integrálni fogja.

Sőt, megérkezett a ChatGPT legfrissebb verziója, amely már a GPT-4 nyelvi modellt használja fel működése során. Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is. A Google a versenytársától lemaradva, február elején mutatta be saját megoldását Bard néven, amelyet a térképszolgáltatásába is beépít. Közben kiderült, hogy a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta is beszáll a versenybe: a cég által kifejlesztett LLaMA kutatóknak, kormányzati és civil szervezeteknek, valamint egyetemi szereplőknek lesz elérhető nem kereskedelmi licenc mellett, sőt a kódot is elérhetővé teszik számukra, hogy azt kedvükre módosítsák.

A kínai Google, a Baidu márciusban mutatta be az Ernie Botot, amit többek között saját keresőmotorjába, felhőszolgáltatásba, az intelligens autókba és a háztartási gépekbe tervezi integrálni. Az Alibaba február elején árulta el, hogy már évek óta dolgozik egy hasonló eszközön, ahogy a Tencent is. A Twittert felvásárló a múlt héten jelentette be, hogy a szerinte baloldali-liberális irányban elfogult ChatGPT alternatívájaként létrehozza saját chatbotját TruthGPT néven.

Bár a ChatGPT és más, nemrég bemutatott mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szabályozás nélküli rendszerek milyen károkat okozhatnak a társadalomra. Az olasz tilalom volt az első, de nem Róma az egyetlen, amely számol az MI gyors ütemű fejlődésével és annak a társadalomra gyakorolt hatásaival, így a közeljövőben több szigorú törvény jelenik meg világszerte, amely keretet adna az új technológiának.

Rendkívül sok vizet fogyaszt a ChatGPT – figyelmeztet egy kutatás

A világszerte több milliárd felhasználó által használt ChatGPT mesterségesintelligencia-chatbot működtetéséhez szükséges adatközpontok vízfogyasztása rendkívül jelentős: a mesterségesintelligencia-modell 20–50 kérdés megválaszolásához félliternyi vizet használ fel. A kutatók arra is utaltak, hogy ezek a számok „többszörösére” nőhetnek a nemrég bemutatott, nagyobb modellméretű GPT4 MI-rendszer esetén.