Közélet

A ChatGPT által létrehozott álhír miatt kerülhet börtönbe egy kínai férfi

A világ (immár csak) második legnépesebb országában szigorú szabályozás van érvényben a mesterséges intelligenciára. A ChatGPT nem megfelelő használatával is pórul lehet járni Kínában.

A kínai hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Open AI cég mesterséges intelligenciára épülő chatbotja, a ChatGPT által létrehozott álhírt terjesztett egy vonatbalesetről – jelentette be helyi idő szerint szerdán a helyi rendőrség.

Handcuff,On,The,Flag,Of,China.,Close-up,,Copy,Space Handcuff on the flag of China. Close-up, copy space
ChatGPT
A ChatGPT által létrehozott álhír miatt kerülhet börtönbe egy kínai férfi.
Fotó: Shutterstock

A mesterséges intelligencia által generált kitalált hír arról szólt, hogy vonatbaleset történt a Kína északnyugati részén fekvő Kanszuban, és az álhír szerint a szerencsétlenségben meghalt kilenc építőmunkás. A történetet a férfi április 25-én tette közzé a közösségi médiában, és a hírre több mint tizenötezer kattintás érkezett – számolt be róla a pingliangi rendőrség.

Kínában januárban lépett életbe törvény a digitálisan manipulált médiatartalmak (deepfake) korlátozásáról. A szabályozás értelmében a szolgáltatók és a felhasználók számára tiltják, hogy deepfake technológiával valótlan tartalmakat állítsanak elő és tegyenek közzé.

Összesen 25, különböző IP-címmel regisztrált felhasználó adott hírt a kitalált balesetről a Paicsiahao nevű platformon. A rendőrség azután tartóztatta le a Hung vezetéknévű gyanúsítottat, hogy a nyomozás során megvizsgálták az összes fiókot, és a szálak a férfi cégéhez vezettek. A rendőrségi közlemény szerint a férfi a ChatGPT által generált híreket szerkesztette és töltötte fel a Baidu technológiai óriás tulajdonában lévő platformra.

Figyelmeztet a szakértő: a ChatGPT nem tudja megcsinálni az adóbevallást

Automatizálni kell és érdemes is, de a könyvelők munkáját azért még nem veszi el a mesterséges intelligencia – mondja a Process Solutions folyamatszakértője, Sólyom Attila.

 

 

álhír deep fake ChatGPT Kína mesterséges intelliencia
Kapcsolódó cikkek