Az amerikai részvénypiac mesterségesintelligencia-őrület által vezérelt, heves ralija augusztusban éppolyan gyorsan fulladt ki, mint amilyen sebesen elstartolt, miután a közelmúltbeli erős gazdasági adatok aggodalmat keltettek, hogy az amerikai jegybank (Fed) a vártnál tovább tartja majd magasabb szinten a kamatlábakat, s ezért a hosszabb lejáratú kincstárjegyek hozama megugrott.

American,Stock,Exchange,In,Lower,Manhattan,,Nyc
Fotó: Shutterstock

Az S&P 500 tőzsdeindex eddig 2 százalékot veszítve, az elmúlt fél év legrosszabb hónapját szenvedte el. A Dow Jones 1,8 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 2,9 százalékkal esett, ami december óta a legrosszabb eredmény – derül ki a FactSet adataiból.

Ráadásul az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint a szeptember sem hozhat megnyugvást.

A legszélesebb merítésű amerikai index, az S&P 500 ugyanis 1945 óta átlagosan 0,73 százalékkal esett vissza, ami a leggyengébb teljesítmény az összes hónap közül – mondta Sam Stovall, a CFRA Research vezető befektetési stratégája a MarketWatchnak. Emellett ez az egyetlen olyan hónap is, amikor gyakorabb volt a csökkenés, mint az emelkedés, a „nyerési arány” mindössze 44 százalékot tett ki.

Hasonló a helyzet a technológiai súlyú Nasdaq Composite esetében is, itt a szeptember az egyetlen olyan hónap, amely 1971 óta átlagosan negatív hozamot könyvel el.

Minderre tekintettel Stovall befektetőknek szóló jegyzetében már fel is hívta a figyelmet, hogy mind az S&P 500, mind a Nasdaq csalódást okozhat az előttünk álló hónapban.

Az első őszi hónap azonban nem csupán a statisztikai adatok alapján hozhat további csökkenést, az aktuális helyzet is indokol némi pesszimizmust.

Az augusztusban tapasztalt részvénypiaci volatilitás még nem ért véget, és szeptemberben további hullámvasútra számítunk, mivel a piac elkezdi beárazni a gazdasági aktivitás lassulását, amit a Fed korábbi kamatemelései késleltetve idéznek elő

– mondta az amerikai tőzsdei hírportálnak Richard Saperstein, a Treasury Partners befektetési igazgatója.

Ezzel szemben Mark Newton, a Fundstrat Global Advisors egyik vezetője kedvező technikai jelzéseket is lát.

Először is, a részvénypiaci hangulat az elmúlt hetekben meredeken visszaesett a július végi szintekről, az Amerikai Egyéni Befektetők Szövetsége (AAII) legfrissebb heti befektetői hangulatfelmérése szerint a múlt szerdáig tartó hét napban az optimista hangulat csökkent, és már a második egymást követő héten van átlag alatt.

Az S&P 500 index alakulása 6 hó
 

A túlzott tőzsdei derűlátás ugyanis néhány befektetőt kontrárius (ellentétes irányú) ügyletekre sarkall, hiszen amikor a részvénypiacon mindenki bizakodó, az jó alkalmat teremt az eladásra. Ha viszont a hangulat borús, a kontráriusok vásárolnak – magyarázza Newton.

Ezen túlmenően pedig az amerikai dollár és az amerikai kincstárjegyek hozama is középtávú csúcsa közelében van – teszi hozzá az elemző.

Az ICE U.S. Dollar Index – amely az amerikai dollár nemzetközi értékének legfontosabb referenciamutatója – szerint a dollár ereje a főbb devizákkal szemben múlt pénteken június 7. óta a legmagasabb szintre hágott, mielőtt visszaereszkedett volna szerda reggelre 103,09 pontra.

A 10 éves kincstárjegy hozama pedig 2007 novembere óta nem látott rekordra, 4,339 százalékra emelkedett a múlt héten, de szerda reggelre 4,107 százalékra mérséklődött a FactSet adatai szerint.

Newton mindenből arra következtet, hogy

a részvénypiaci mélypont már a sarkon van, és a piacok szeptember első felében nyereségre számíthatnak.