BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bitcoinbányászok legújabb üzlete a bányák lekapcsolása

Texasban a bitcoinbányászok néha jobban keresnek azzal, ha nem bányásznak.

Az egyik legnagyobb, amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász, a Riot Blockchain több mint háromszor annyi pénzt keresett áramfogyasztása korlátozásával augusztusban, mint amennyit a cég által a hónap során kibányászott 333 bitcoin ér – közölte a vállalkozás szerdán.

A texasi hőhullám idején önként lekapcsolt bányászközpontok áramigényének értékesítése 31,7 millió dollárt hozott a cég konyhájára, míg a kibányászott kriptoeszközök értéke mindössze 8,9 millió dollárt ért a hónap végén.

Bitcoin,Cryptocurrency,Mining,Farm
Fotó: Shutterstock

A cég vezérigazgatója, Jason Lee fordulópontnak nevezte a hónapot a vállalat közleménye szerint, amely bemutatja a cég egyedi áramstratégiájának előnyeit. Hozzátette, hogy a cég birtokában lévő energiakreditek hatására a Riot költségei nagyban mérséklődtek, így a vállalat egyike a legolcsóbban bitcoint bányászó cégeknek.

A történtek ugyanakkor rámutatnak a kriptopiac fordulataira is, hiszen 2021-ben a Riot bevétele a bitcoinbányászatnak köszönhetően nőtt 8 ezer százalékkal, a kriptopiaci mánia csúcspontján.

A kriptók tavalyi mélyrepülése azonban a bányászokon is rajta hagyta a nyomát, így tavaly a Riot több mint 500 millió dolláros veszteséget termelt, ugyanakkor a veszteség mértéke a legutóbbi negyedévben már csak 27,7 millió dollár volt – írja a CNBC.

A legnagyobb kriptoeszköz idei felpattanása a cég részvényeinek az árfolyamát is felhajtotta, idén 230 százalékot erősödtek, 11,24 dolláron zárva a szerdai kereskedést. Ez azonban még mindig messze van a 2021-es, 77,9 dolláros csúcstól.

A bitcoinbányászok a JPMorgan egyik jegyzete szerint csekély forgalom mellett gyengélkednek az utóbbi időben, így a 14 amerikai tőzsdén jegyzett bányászcég értéke augusztusban 21 százalékot esett, ráadásul 

a legrosszabbul pont a Riot szerepelt, amely 39 százalékot zuhant a hónap során.

A magas energiaárak miatt a szektor nem képes konzisztensen nyereséget termelni, ezért is igyekeznek a cégek alternatív bevételek után nézni. A texasi áramszabályozóval (ERCOT) kötött alku egyike ezeknek. Az ERCOT keresletiválasz-programja keretében fizet a bányászoknak, hogy lekapcsolják gépeiket, amikor a hálózat nem bírja a terhelést.

A bitcoinbányászok a túlságosan nagy áramtermelés idején is segíthetnek az árak kiegyensúlyozásában, miközben Texas az iparág egyik központjává vált. Az államban szeptember elsején lépett életbe két újabb, az iparágat segítő törvény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.