Az egyik legnagyobb, amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász, a Riot Blockchain több mint háromszor annyi pénzt keresett áramfogyasztása korlátozásával augusztusban, mint amennyit a cég által a hónap során kibányászott 333 ér – közölte a vállalkozás szerdán.

A texasi hőhullám idején önként lekapcsolt bányászközpontok áramigényének értékesítése 31,7 millió dollárt hozott a cég konyhájára, míg a kibányászott kriptoeszközök értéke mindössze 8,9 millió dollárt ért a hónap végén.

Bitcoin,Cryptocurrency,Mining,Farm
Fotó: Shutterstock

A cég vezérigazgatója, Jason Lee fordulópontnak nevezte a hónapot a vállalat közleménye szerint, amely bemutatja a cég egyedi áramstratégiájának előnyeit. Hozzátette, hogy a cég birtokában lévő energiakreditek hatására a Riot költségei nagyban mérséklődtek, így a vállalat egyike a legolcsóbban bitcoint bányászó cégeknek.

A történtek ugyanakkor rámutatnak a kriptopiac fordulataira is, hiszen 2021-ben a Riot bevétele a bitcoinbányászatnak köszönhetően nőtt 8 ezer százalékkal, a kriptopiaci mánia csúcspontján.

A kriptók tavalyi mélyrepülése azonban a bányászokon is rajta hagyta a nyomát, így tavaly a Riot több mint 500 millió dolláros veszteséget termelt, ugyanakkor a veszteség mértéke a legutóbbi negyedévben már csak 27,7 millió dollár volt – írja a CNBC.

A legnagyobb kriptoeszköz idei felpattanása a cég részvényeinek az árfolyamát is felhajtotta, idén 230 százalékot erősödtek, 11,24 dolláron zárva a szerdai kereskedést. Ez azonban még mindig messze van a 2021-es, 77,9 dolláros csúcstól.

A bitcoinbányászok a JPMorgan egyik jegyzete szerint csekély forgalom mellett gyengélkednek az utóbbi időben, így a 14 amerikai tőzsdén jegyzett bányászcég értéke augusztusban 21 százalékot esett, ráadásul 

a legrosszabbul pont a Riot szerepelt, amely 39 százalékot zuhant a hónap során.

A magas energiaárak miatt a szektor nem képes konzisztensen nyereséget termelni, ezért is igyekeznek a cégek alternatív bevételek után nézni. A texasi áramszabályozóval (ERCOT) kötött alku egyike ezeknek. Az ERCOT keresletiválasz-programja keretében fizet a bányászoknak, hogy lekapcsolják gépeiket, amikor a hálózat nem bírja a terhelést.

A bitcoinbányászok a túlságosan nagy áramtermelés idején is segíthetnek az árak kiegyensúlyozásában, miközben Texas az iparág egyik központjává vált. Az államban szeptember elsején lépett életbe két újabb, az iparágat segítő törvény.