A nagykorú török lakosság több mint fele, 52 százaléka rendelkezik valamilyen kriptodevizával – derült ki a KuCoin kriptotőzsde felméréséből. Az 52 százalékos adat hatalmas előrelépés a 18 hónappal ezelőtti állapothoz képest, mivel 2021 novemberében a 18–60 év közti lakosság mindössze 40 százaléka tartott valamilyen kriptodevizát.

Devaluation,Of,Turkish,Lira,Against,American,Dollar.,Recession,In,Turkey
Fotó: Morrowind

A kutatás eredményéből kiderül: a török kriptobefektetők harmada az elmúlt 3 hónap során tett szert először alternatív devizára, a legtöbb új befektető a 18–30 év közti korcsoportból került ki. Az alternatív devizák felé nyitók 36 százaléka 100 ezer líra (1,4 millió forint) feletti összeget fektetett be, 11 százalékuk 2000 líra alatt, 52 százalékuk pedig a két érték közötti tőkét váltott át valamilyen kriptodevizára.

A felmérés eredményei rámutattak: egyre több nő nyit a kriptobefektetések felé – a teljes népességben ugyan csak 43 százalékos a részarányuk, ám a fiatalok (18–30 év) körében már 47 százalékban képviseltetik magukat.

A válaszadók 58 százaléka vagyonfelhalmozás céljából fektet be kriptodevizákba, 

37 százalékuk a 60 százalék körüli inflációs környezetben tőkéje értékének megőrzése, 34 százalékuk pedig az átutalások és tranzakciók egyszerűsítése érdekében fordult az alternatív devizák világa felé.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 71 százaléka bitcoinba, 45 százaléka etherbe, 33 százaléka pedig valamilyen stabilcoinba fektet elsődlegesen – az utóbbi eszközosztály kiemelten népszerű azon, sújtotta országok lakói körében, akiknek nincs hozzáférésük kellő mennyiségű fiat valutához, ugyanakkor mégis át szeretnék váltani pénzüket valamilyen értékálló pénznemre, mint a dollár vagy az euró.

Vannak helyek, ahol a kriptodevizák egyet jelentenek a pénzügyi stabilitással

A fejlődő piacok gyenge és kiszámíthatatlan valutái helyett tömegek választják a kriptoszektor nyújtotta viszonylagos biztonságot.

Relatív árfolyamváltozások a dollárral szemben 2023-tól
Bitcoin, Ether, Líra
Míg a líra árfolyama beszakadt, a legnagyobb kriptodevizák látványos felértékelődésen mentek keresztül

A válaszadók közel háromnegyede elsősorban kereskedésre használja a kriptodevizáit, a további felhasználások, mint az NFT-k vásárlása (22 százalék) vagy a munkabérek, kifizetések fogadása (9 százalék), messze elmaradnak az árfolyamnyereség üldözésétől.

A felmérésből kiderül: a török kriptobefektetők 57 százaléka egy családtagon vagy barátokon keresztül ismerte meg az alternatív devizák világának működését, 

a megbízhatónak titulált hírforrások közé pedig a kifejezetten kriptofókuszú híroldalakat, a YouTube-ot és a piaci analízissel foglalkozó közösségimédia-oldalakat emelték be.

A kutatásban 550, 18–60 év közti török felnőtt vett részt, akik 37 százaléka 18–30 év közti, 48 százaléka 31–44, 15 százaléka pedig 45–60 év közti volt. Kereseti bontásban 46 százalékuk évi 400 ezer líra alatt, 28 százalékuk e felett, de 800 ezer alatt, míg 26 százalékuk 800 ezer feletti bevétellel rendelkezett.