A kriptoszektor elfogadottsága rohamosan növekszik, csak nem az Egyesült Államokban vagy Európában: a fejlődő országok lakossága számára ugyanis a kriptodevizák kiutat jelentenek a saját, sok esetben értéktelen valutái nyújtotta bizonytalanságból, anyagi biztonságot hozva el sokak számára.

Different,Cryptocurrencies,And,Gavel,Over,Gavel,Wooden,Board.concept,Image,For
Fotó: Shutterstock

Daniel Fogg, az IOV Labs elnöke rámutatott: a kriptoeszközökre a fejlődő piacokon nem befektetési lehetőségként vagy a meggazdagodás zálogaként tekintenek, sokkal inkább a mindennapi túlélés zálogaként  aposztrofálják a digitális piaci eszközöket. A szakember szerint a bizonytalan gazdasági környezetben élők számára fontos, hogy a rohamosan elértéktelenedő helyi valutájukat a fizikális formájában sokszor hiánycikké váló dollárra tudják váltani stabilcoinok segítségével, ezzel véve fel a harcot a bizonyos esetekben akár három számjegyűre rúgó inflációval.

A mindennapi ember számára létfontosságú lett, hogy hozzáférése legyen a dollárhoz, például hogy hitelképes legyen. Szerintem a kriptoszektor jövője Törökországban, Kolumbiában, Argentínában, illetve Nigériában van.

– árulta el a szakember. Hozzátette: a nehéz helyzetben lévő térségekben tömegeknek nincs hozzáférése a tradicionális bankrendszer nyújtotta lehetőségekhez, így a digitális pénzügyi világ számukra a kriptoszektoron keresztül nyílik meg a legkönnyebben.

Szerencsejátékként szabályoznák a kriptodevizákat Angliában

A szigetország törvényhozói szerint a kriptók ugyanúgy semmilyen mögöttes értékkel nem rendelkeznek, mint bármely más szerencsejáték, ezért a szabályozásuk is hasonló kellene hogy legyen.

Az alternatív devizák jövőjében Fogg szerint minden bizonnyal lesz hely a hozamvadász befektetők számára is, a mindennapi felhasználás ugyanakkor egyre inkább a stabilcoinokon keresztül zajlik, hiszen ezek értéke a dollárhoz vagy más, értékálló és nagy likviditású valutához van rögzítve, így a megtakarítások és a bolti fizetések terén is hasznosak lehetnek. 

A bitcoin szerepéről elmondta: legyen akármekkora az innováció a digitális devizák terén, egymagában nem képes történelmi szemléletváltást hozni több milliárd ember pénzügyi gondolkodásába.

A bitcoin árfolyama 2023-tól
Elfogyott a kurzus lendülete, csökkenő pályán a legnagyobb kriptodeviza.

Hozzátette: a bitcoin jelenlegi elsődleges felhasználási területei közé a vele való fizetés, a kölcsönök és a befektetések tartoznak, de rengeteg olyan irányvonal lehetséges, amire senki sem gondolt, ezeket pedig időbe telik kikísérletezni.

Ha pedig a bitcoint övező régimódi gondolkodásmód visszatart minket a folyamatos innovációtól, akkor csak magunkat okolhatjuk az eredmények elmaradásáért

– tette hozzá.