A franciaországi Apple Store-ok alkalmazottait képviselő szakszervezetek sztrájkot hirdettek péntekre és szombatra, ami egybeesik az új iPhone 15 értékesítésének megkezdésével. A munkavállalók az inflációt meghaladó, 7 százalékos béremelést követelnek. Francia sajtóhírek szerint az Apple 4,5 százalékos emelést ajánlott fel nekik, de ezt nem fogadták el.

Sales of iPhone 12 model phones banned in France
A sztrájk miatt eleinte nehezebb lesz hozzájutni az új iPhone 15 modellekhez Franciaországban.
Fotó: AFP

A vállalatnak húsz saját márkás üzlete van a nyugat-európai országban, a munkabeszüntetés pedig különböző módon érinti a boltokat: van, ahol egy csak óráig nem veszik fel a dolgozók a munkát, máshol hosszabb sztrájk várható. Az érdekvédelmi szervezetek azt is közölték: pénteken az alkalmazottak tüntetést szerveznek Párizsban – írja a Bloomberg.

A cégre mostanában rájár a rúd: a francia Nemzeti Frekvenciaügynökség (ANFR) szerint a megengedettnél magasabb az iPhone 12 sugárzási értéke, ezért ideiglenesen megtiltotta a modell forgalmazását az országban. Az Apple szoftverfrissítéssel igyekszik orvosolni a problémát, de több kormány is vizsgálja a készüléket. Az amerikai technológiai óriásnak Pekinggel is meggyűlt baja: Kínában ugyanis azt tervezik, hogy betiltják az iPhone-ok használatát a teljes állami szférában.

Ráadásul a vállalat a márciustól június végéig tartó időszakra vonatkozó negyedéves gyorsjelentésében már harmadjára adott hírt csökkenő eladásokról, és hasonló teljesítményt helyezett kilátásba a következő három hónapra is. Ezen az sem segít, hogy az iPhone 15 megkapta ugyan az USB-C portot, valamint a Pro és a Pro Max az új, három nanométeres, A17 névre keresztelt csippel érkezik, de az elemzők szerint nem tartalmaz elég újdonságot

A készülékek kinézetét is egyértelműen dicsérték, de kérdéses, hogy a régi telefonjaikhoz ragaszkodó fogyasztók mennyire fognak kapkodni az új modellekért. Főleg, hogy színtől, típustól és a tárhely méretétől függően akár két hónapot is várni kell egy iPhone 15-re. Annak viszont örülhetnek a hazai vásárlók, hogy több tízezer forinttal olcsóbban kerül a boltokba az iPhone 15, mint a tavalyi 14-es széria.

IPhone helyett Apple-részvénybe fektetett? Eddig ötvenmillió forintot nyert rajta

Egy budapesti lakás árát megkereste volna az a befektető, aki minden újabb iPhone-széria megjelenésekor a legújabb csúcskészülék helyett annak értékében Apple-részvényeket vásárol. Az Apple részvényei az idén több mint 42 százalékot erősödtek, még az elmúlt hetek hullámvölgye ellenére is. Az utóbbi hátterében a kínai kormányzat azon döntése áll, amely szerint előbb-utóbb betiltja majd minden állami szférában dolgozó számára az amerikai gyártó készülékeinek használatát.