Visszasüllyedhet a történelmi 3 ezermilliárd dolláros szint alá az Apple piaci értéke, miután a cég által a következő negyedévre megfogalmazott gyenge kilátások láttán a befektetők aggódni kezdtek az iPhone-ok, Mac laptopok, iPadek és egyéb kütyük iránti kereslet visszaesése miatt.

Fotó: Tang Chhin Sothy / AFP

Sőt, a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben ez már meg is történt, hiszen a kaliforniai székhelyű vállalat részvényei 2,2 százalékkal estek, ami tőzsdei kapitalizációját 2,95 ezermilliárd dollárra értékeli le.

Az Apple csütörtökön publikálta a márciustól június végéig tartó időszakra vonatkozó negyedéves gyorsjelentését, amely zsinórban már harmadjára hozott csökkenő eladásokat, és hasonló teljesítményt helyezett kilátásba a következő három hónapra is.

Az iPhone-gyártó piaci értéke júniusban lépte át a világ első cégeként a 3 ezermilliárd dolláros lélektani határt. Az Apple-részvények a többi tech cég papírjaihoz hasonlóan – részint a mesterséges intelligencia fejlődésébe vetett befektetői remények nyomán – év elejétől csütörtökig 53 százalékkal, azaz 126 dollárról 191 dollárra drágultak.