Részvényenként 30 dolláron lép a Nasdaq-parkettre kedden az Instacart. Az ársáv 28–30 dollár volt, s az értékelés, teljesen hígítva 9,9 milliárd dollár, ami az előzetes várakozások csúcsa. A tőzsdei belépő annál is izgalmasabb, mert a múlt héten elstartolt brit csiptervező, az Arm 25 százalékos ralival indított. De még a hétfői negatív korrekció után is közel 5 dollárral fölötte zárt az 51 dolláros bevezető árnak. A befektetők kiemelt figyelemmel követik a szeptemberi tőzsdei bevezetéseket, melyektől a két éve tetszhalott IPO-piac feléledését várják.   

Toronto,,Canada-,November,14,,2020:,Instacart,Company,Closeup,Sign,Is
Toronto, Canada- November 14, 2020: Instacart company closeup sign is seen in Toronto, Canada. Instacart is an American company that operates a grocery delivery and pick-up service.
Fotó: Shutterstock

Az árplafon ellenére sem szabad elfeledkezni arról, hogy 2021-ben még 39 milliárd dollárra értékelték az Instacartot, s a tőzsdei belépőjét többször is elhalasztották. Igaz, a 2020–2021-ben tőzsdére vezetett papírokkal ma jóval a bevezető ár alatt kereskednek, s a kezdeti vásárlók veszteségben ülnek. 

A 2012-ben alapított Instacart több mint 

kétmilliárd dollár kockázatitőke-finanszírozást gyűjtött,

s régóta készült a tőzsdére. Az idei első hat hónapban éves alapon 31 százalékkal, 1,5 milliárd dollárra nőtt a cég bevétele. Az alapvető szállítási üzletág növekedése lassul, a megrendelések száma viszonylag alacsony, míg a reklámokból és egyéb üzletágakból származó bevételek 24 százalékkal emelkedtek. A vállalat 242 millió dolláros nyereséget termelt, szemben az egy évvel korábbi 74 millió dolláros nettó veszteséggel.

Horgonybefektetők 400 millió dolláros kötelezettségvállalással támogatták a tőzsdére lépést, míg az üzleti partner PepsiCo külön megállapodott abban, hogy 175 millió dollár értékben konvertibilis elsőbbségi részvényeket vásárol egy párhuzamos zárt körű kibocsátás során.

A harmadik fecske

a bostoni székhelyű intelligens marketingautomatizálási platform , a Klaviyo, amely szintén ebben a hónapban debütál a tőzsdén. A árazását keddre ígérték. 

Az Arm, az Instacart és a Klaviyo sikere mások számára is ajtót nyithatna. A Wall Streeten már a cipőtervező Birkenstock októberi debütálása a téma. Ám nagyobb IPO-hullám inkább csak jövőre várható.