A Gloster nettó árbevétele 70 százalékkal, 4,4 milliárd forintra, ezen belül a külföldi értékesítésből származó bevétel 170 százalékkal, 2 milliárd forintra nőtt 2023 első félévében – közölte pénteken a Xtend-piacán jegyzett szoftvergyártó vállalat. 

20210517 Budapest Gloster Infokommunikációs Nyrt.
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az exportbevétel tehát a cég forgalmán belül 45,2 százalékos súlyt ért el, már a tárgyidőszakban felülteljesítve a 2025-ös stratégiában megfogalmazott 30-40 százalékos célértéket.

Az előző év azonos időszakához képest az EBITDA 41 százalékkal, 426 millió forintra bővült. 

A növekedéshez számottevően hozzájárult a Gloster történetének eddigi legnagyobb akvizíciója: a P92 IT Solutions Hungary Kft. felvásárlásáról a szerződést a felek idén júniusban írták alá. 

Árbevétel, EBITDA és adózott eredmény

Ugyancsak a korábban kitűzött stratégiai céloknál nagyobb mértékben, 90 százalékkal, 3,2 milliárd forintra emelkedett a rendszeres árbevételek értéke. Ezzel a Gloster csoport hosszú távú teljesítésű, megújuló szerződéseiből származó bevételeinek aránya elérte a 73 százalékot a teljes árbevételhez viszonyítva, ami alig marad el a cég 2025-re kitűzött céljától, a 75 százalékos aránytól.

A nettó profit 94 százalékkal, 8 millió forintra zuhant, míg az EBITDA-marzs a 11,5 százalékos bázisról 9,4 százalékra zsugorodott, amit a menedzsment a korábban megvásárolt tíz cég integrációjával, az IFRS-átállással és a tőzsdeikategória-váltás előkészítésével kapcsolatos egyszeri kiadásokkal magyarázott. 

A vállalat azt is közölte, hogy a P92 IT Solutions első féléves eredményeivel együtt nettó nyeresége 3 százalékkal, 149 millió forintra nőtt volna, míg EBITDA-rátája 9,6 százalék lett volna, ám mivel a felvásárlás a második fél évben zárult le, a közlés csak tájékoztatásként fogható fel.

Az árbevétel megoszlása 

A növekedés motorja a nemzetközi szoftverfejlesztés-üzletág volt, amelynek nettó árbevétele a legutóbbi akvizíciót is beleszámítva 156 százalékkal bővült, jelentősen javítva a teljes cégcsoport profitabilitását. 

Ezen kívül erős időszakot zárt a Gloster felhőüzletága (cloud) is, amely annak ellenére nőtt 38 százalékkal, hogy árbevétele elsősorban a jelenleg inkább stagnáló, belföldi piacról érkezik.

A Gloster a P92 bekebelezésével tekintélyesen növelte munkavállalói létszámát is, hiszen a cégcsoport immár 350 főt alkalmaz, míg tavaly ilyenkor csupán 202 főt foglalkoztatott.

„Az, hogy a 2025-ös növekedési stratégia egyes sarokszámait már most elértük, főként a nemzetközi szoftverfejlesztési tevékenységünk bővülésének az eredménye. Helyes volt az a stratégiai fókuszváltás, amit a menedzsment 2021-ben végrehajtott és amihez a Gloster azóta is tartja magát” – kommentálta az eredményeket Szekeres Viktor, a Gloster igazgatósági elnöke. 

A Gloster árfolyama 6 hó
 

A Gloster a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a csoporton belüli szinergiák kihasználására, folytatja az akvizíciós növekedési stratégia megvalósítását, erősíti a jelenlétét a már aktív piacokon, miközben olyan új, prémium piacok felé próbál nyitni, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Skandinávia – jelezte Szekeres Viktor.