Pénz- és tőkepiac

Kivágták a kamatot a zloty alól a lengyel jegybankárok, a forint is ettől zuhant

A lengyel zloty a forintot is magával rántotta. Már 390 forint felett is járt az euró.

A lengyel monetáris tanács szerdán 0,75 százalékkal csökkentette az irányadó rátát. A referencia-kamatláb 6 százalék, a Lombard-ráta 6,5 százalék, a pedig 5,5 százalék.

Translation:,1,Zloty.,Fragment,Of,Polish,One,Zloty,Coin,Close-up.
Fotó: Shutterstock

Az euró-zloty a döntés előtti 4,50 körüli szintről meredeken 4,56 fölé emelkedett.

A zloty gyengülése a forintot is magával rántotta.

Az euró-forint átlépett a 388 közelében húzódó gyenge ellenálláson, és a kurzus 390 fölé emelkedett.

A régiós devizák, a magyar forint, a cseh korona és a lengyel zloty egyébként is gyenge formában kezdték a napot. Erre tettek rá még egy lapáttal a lengyel jegybankárok.

A Capital Economics emlékeztet, hogy

az elemzők szerény többsége 25 bázispontos kamatcsökkentést várt 

a varsói jegybankárok mai ülésén. Egy jelentős kisebbség azt jósolta, hogy a kamatokat változatlanul hagyják. 

A Lengyel Nemzeti Bank elnöke, 

Adam Glapinski, korábban azt javasolta,

hogy a kamatcsökkentésre csak akkor kerüljön sor, ha az egy számjegyűre csökken, s az első vágás mértéke valószínűleg 25 bázispont lesz. Az infláció augusztusban még két számjegyű volt, év per év alapon 10,1 százalék.

Miközben 

a piac emészti a brutális kamatvágást,

arra irányul a spekuláció, hogy a jegybank szerint gyorsan olvad az infláció.

Az elemzők most arra számítanak, hogy a következő ülésen változatlan marad a kamatláb, utána pedig óvatosabb kamatcsökkentések várhatók. 

A lengyel inflációs cél 1,5–3,5 százalék év per év alapon. 

A Lengyel Nemzeti Bank közleménye kiemelte a világgazdasági környezet romlását, az euró-övezet növekedésének lassulását s a német gazdaság technikai recesszióját. Ráadásul a harmadik negyedévben is a gazdasági feltételek romlása várható az euróövezetben, miközben a legtöbb országban továbbra is magas az infláció. Bár a korábbinál alacsonyabb nyersanyagárak s a globális ellátási lánc zavarainak enyhülése csökkenti az árnyomást. Ám ez egyelőre csak a termelői árak grafikonján rajzolódik ki, a maginfláció az övezet legtöbb országában még mindig emelkedik. Ebben a környezeteben a lengyel gazdasági aktivitás is visszaesett.

A Lengyel Statisztikai Hivatal előzetes becslése szerint az idei második negyedévben 0,6 százalékos volt a növekedése év per év alapon. Bár a beruházások nőttek Lengyelországban, 

a fogyasztás, a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés visszaesett. 

Ennek ellenére még mindig alacsony a munkanélküliségi ráta. A statisztikai hivatal előzetes becslése szerint a fogyasztói árindex (CPI) augusztusban 10,1 százalékra mérséklődött év per év alapon a júliusi 10,8 százalékról. Ez főként az élelmiszerek és alkoholmentes italok árváltozásának köszönhető. Ugyanakkor hó per hó alapon augusztusban stagnált az infláció a júliusi 0,2 százalékos havi csökkenést követően. Összességében augusztusban a lengyel maginfláció is csökkenhetett, a becslések szerint.

A közlemény kiemelte: 

az infláció jelentős mérséklődése csökkenő inflációs várakozásokkal jár.

A monetáris tanács értékelése szerint a közelmúltban beérkező adatok a korábban vártnál gyengébb keresleti nyomásra utalnak, így az infláció gyorsabban közelíthet a jegybank inflációs céljához. Mindezek fényében a mostani kamatvágás elősegítheti, hogy középtávon elérjék az inflációs célt. Amit a zloty felértékelődése is támogatna. A további kamatdöntések az inflációs adatoktól és a gazdasági kilátások alakulásától függnek. A Lengyel Nemzeti Bank célja változatlan, fenntartani a makroegyensúlyt és a pénzügyi stabilitást s az inflációs célt elérni középtávon. A jegybank fenntartotta a devizapiaci intervenció lehetőségét is.
 

forint zloty korona Monetáris Tanács kamatláb
Kapcsolódó cikkek