Izrael további 25 F–35 lopakodó repülőgépet vásárol 3 milliárd dollár értékben – közölte a közel-keleti ország védelmi minisztériuma. Az ügylettel 75-re emelkedik az izraeli légierő F–35-öseinek száma. Az üzletet az Egyesült Államoktól kapott védelmi segélycsomagból finanszírozzák, amelyet a zsidó állam Washingtontól kap.

Fotó: AFP

A tárca hangsúlyozta, hogy Izrael volt az első ország az Egyesült Államokon kívül, amely az F–35-öst beszerezte, a gépeket az országban héberül Adir (hatalmas, dicső) néven emlegetik. A minisztérium hozzátette: a Lockheed Martin és a hajtóműgyártó Pratt & Whitney megállapodtak abban, hogy izraeli védelmi vállalatokat vonnak be a repülőgép-alkatrészek készítésébe – írja a Reuters.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, Németország szintén F–35-ös vadászgépekkel építi újra légierejét: Berlin 2026-ban kapja meg az Egyesült Államoktól rendelt gépek első tételét, bár kiképzési céllal egy ideig az Egyesült Államokban maradnak. A 35 darab vadászgép megrendelése közel tízmilliárd euróba kerül, és részét képezi annak a kezdeményezésnek, hogy az ország modernizálja a hadseregét. Románia szintén F–35-ösöket vesz, a tervek szerint az első F–35-ös rajt 2030 után tervezik hadrendbe állítani.

Özönlenek a megrendelések a Lockheed Martinhoz

Az Európában, a Dél-kínai-tengeren és a csendes-óceáni térségben kiéleződő geopolitikai feszültségek miatt megugrottak az amerikai Lockheed Martin repülőgépgyártó megrendelései. Vitték a Lockheed F–35-ös vadászrepülőgépeit, rakétáit és egyéb védelmi felszereléseit is, mint a cukrot, aminek hatására a cég 15,13 milliárd dolláros nettó árbevétele 100 millióval szárnyalta túl az elemzői konszenzust és 162 millióval a tavalyi forgalmat. A vállalat mindazonáltal megerősítette egész éves kilátásait is.