Hamarosan maga mögött hagyhatja a százdolláros lélektani határt is a nemzetközi olajár a fedezeti alapok pozicionálása alapján.

Silhouette,Of,Working,Oil,Pumps,On,Sunset,Backgroundsilhouette of working oil pumps on sunset background
Fotó: Shutterstock

Az olajár emelkedése mögött elsősorban az áll, hogy Szaúd-Arábia hétfőn bejelentette, egészen decemberig fenntartja a már a nyáron megkezdett, napi egymillió hordós kitermeléscsökkentési ütemét, tovább szűkítve ezzel az Oroszország által már korábban megcsonkított piaci kínálatot.

Mindezen kínálatszűkítési lépések hatására a Brent olajár a héten elérte a 95 dolláros hordónkénti árat is, megdöntve ezzel a nemzetközi benchmarkként használt olajfajta idei árfolyamcsúcsát.

Az olajpiac kínálati oldalának hosszú távú szűkülése nyomán a fedezeti alapok tetemes mértékű longpozíció-építésbe kezdtek, szeptember első két hetében 35 százalékkal, 527 ezer kontraktusra növelve árfolyam-emelkedésre tett fogadásaik számát – ennyi nyitott olajpiaci long pozíciójuk több mint másfél éve nem volt.

Ez az 527 ezer kontraktus közel 500 millió hordó olajat takar, ami megegyezik a teljes globális olajpiac ötnapnyi forgalmával.

A Brent és a WTI árfolyama 2 éves
Az orosz–ukrán háború környékén mért árfolyamszintek ugyan még messze vannak, de kifejezetten dinamikusan emelkedik az olaj árfolyama

Ole Hansen, a Saxo Bank globális árupiaci vezető stratégája szerint a fedezeti alapok megugró érdeklődése mögött egyértelműen az áll, hogy a szaúdi kormány önkéntes kitermeléscsökkentési bejelentése jóval hosszabb időtávra szól, mint azt a piacok korábban valószínűsítették.

Egyértelműen a szaúdi bejelentés húzta meg a ravaszt. A piacok ugyanis hirtelen rájöttek, hogy rövid távon csak felfelé van út az olaj árfolyama számára

– fejtette ki Hansen.

A szaúdi energiaügyi miniszter az árstabilitás fenntartásával indokolta az ország kitermeléscsökkentési döntését, mivel a lassuló globális gazdasági környezet nyomán véleményük szerint hamarosan látványosan visszaeshet az olajpiaci kereslet. Az elemzők szerint ez azonban könnyen válhat egy önbeteljesítő jóslattá: a túlzottan magas árak ugyanis önmagukban képesek lehetnek lassítani a gazdaságokat, ezenfelül pedig a jegybanki inflációs célok elérését is nagymértékben meg tudják nehezíteni.

A nemzetközi olajár féktelen emelkedése a hazai autósok számára kifejezetten fájdalmas lehet: a forint dollárral szembeni várható értékvesztése ugyanis hatalmas extra terheket róhat a hazai benzinkutakra és beszállítókra egyaránt, ami végsősoron a fogyasztók pénztárcáján csapódhat majd le.

Felsejlett a százdolláros olajár réme: nem sok jót ígér a benzinkutakon

A Brent ára átlépte a 95 dollárt, március óta 30 százalékot drágult az északi-tengeri olajfajta. Az amerikai nyersolaj ára is emelkedett, a rali egyelőre megállíthatatlannak tűnik.