Nem kapott haladékot New Yorkban a Uber Eats, a Grubhub és a DoorDash. Az ételszállítók egy júniusi törvényt vitatnak, mely magasabb minimálbért ír elő a futároknak, s a per jogerős lezárultáig próbálták felfüggesztetni annak végrehajtását. Ám a New York-i Legfelsőbb Bíróság bírája, Nicholas W. Moyne elutasította az előzetes intézkedés iránti kérelmeket. Szoros kivételképpen a Relay esetében engedett a kérésnek, mondván, az eltérő üzleti modell miatt helyrehozhatatlan károkat szenvedne.

Lisbon,,Portugal,-,March,16:,Uber,Eats,Delivery,Courier,InLISBON, PORTUGAL - MARCH 16: Uber Eats delivery courier in the street of Lisbon city centre on March 16, 2019.
Fotó: Arsenie Krasnevsky

Az új törvény a korábbinál magasabb tarifákat ír elő.  A kézbesítők körülbelül 50 centet kapnak minden utazással töltött perc után, vagy legalább 17,96 dollárt (6627 forint) óránként arra az időre, amíg aktívak az egyes alkalmazásokban. A díjaknak már júliusban hatályba kellett volna lépniük, de az Uber Eats, a Grubhub és a DoorDash, valamint a Relay keresetet nyújtott be. És előzetes rendelkezést kért a bírótól. 

Az ételszállítók arra hivatkoznak, hogy a percdíj jóval meghaladja más iparágak minimálbérét. Ráadásul, 

az online idő kompenzálása azt eredményezheti, hogy a futárnak egyszerre több alkalmazás is fizet ugyanazért az óráért, 

mert sokan egyszerre több alkalmazást használnak. Azt is állítják, hogy a város hibás felmérések alapján alakította ki a fizetési tarifákat, s nem vette figyelembe az élelmiszer-szállítási szolgáltatások speciális körülményeit.  

A kézbesítők, mint minden dolgozó, tisztességes fizetést érdemelnek a munkájukért

– üdvözölte a bírói végzést Vilda Vera Mayuga, a város fogyasztóvédelmi és munkásvédelmi osztályának biztosa. Míg Ligia Guallpa, egy brooklyni székhelyű munkajogi szervezet, a Worker's Justice Project ügyvezetője úgy fogalmazott: 

milliárd dolláros vállalatok kapaszkodnak fel a bevándorlók hátán, filléreket fizetnek nekik New Yorkban, s azt hiszik, hogy megúszhatják. 

Az Uber szóvivője, Josh Gold viszont azt hangsúlyozta, hogy a magas fizetések New York-i futárok ezreit teszik munkanélkülivé. A Relay, amely közvetlenül az egyes éttermekkel szerződik, korábban azt közölte, hogy futárainak átlagos keresete meghaladja az óránkénti 30 dollárt. A cég ügyvédje, Adam Cohen csak annyit mondott: 

a bírói döntés megvédi a futárokat.

Az Uber és a DoorDash részvénye emelkedett pénteken a nyitás előtti kereskedésben, míg a Relay árfolyama lejjebb csúszott.