Az olasz Intesa Sanpaolo megvásárolta a romániai First Bankot az amerikai JC Flowers magántőkealaptól – közölte a milánói bank hétfőn. A közleményt éppen egy héttel azután tették közzé, hogy a szintén milánói székhelyű UniCredit Bank bejelentette a görög Alpha Bank romániai üzletágának a felvásárlását keleti szomszédunkban.

Fotó: MARCO BERTORELLO/

Az olasz pénzintézetek étvágyát magyarázhatja a romániai bankrendszer jövedelmezősége, amely messze meghaladja az euróövezetét. A saját tőke megtérülése ugyanis átlagosan 12,1 százalékos – derült ki az Európai Bizottság májusi országjelentéséből.

Tekintettel a szilárd alapokra és a pozitív középtávú növekedési kilátásokra, Románia továbbra is jelentős külföldi működőtőke-beáramlást vonz

 - tette hozzá az országjelentés.

Az Intesa ugyan nem árulta el a First Bank vételárát, csupán annyit közölt, hogy 40 fiókja van, amelyek kis- és középvállalkozásokat, valamint lakossági ügyfeleket szolgálnak ki mintegy 1,5 milliárd eurós tőkével.

A befektetéssel az Intesa megduplázza romániai jelenlétét, ahol eddig 60 ezer ügyfele és 34 fiókja volt, szintén hozzávetőlegesen 1,5 milliárd eurós tőkével. Az Intesa Sanpaolo 1996 óta van jelen Romániában.

Az UniCredit Románia és a 300 millió euróért megvásárolt Alpha Bank Románia egyesülésével viszont az ország harmadik legnagyobb bankja jön létre, amely a teljes romániai banktőke 12 százalékával rendelkezik majd.

A BNP Paribas elemzői szerint annak ellenére, hogy a idén lassul, mivel a kormány igyekszik visszafogni a költségvetés és a folyó fizetési mérleg hiányát, 2023-ban a keletközép-európai országok közül mégis Romániában várható a legnagyobb növekedés.

„2024-ben és 2025-ben pedig a román gazdaság talpra áll, majd fokozatosan közeledik a középtávon elérhető 3,5 százalék körüli potenciális növekedési szintjéhez” – írták júliusi jelentésükben.

A folyó fizetési mérleg és a költségvetés méretes hiánya dacára Románia továbbra is vonzza a külföldi tőkét

 – tették hozzá.

Mint ismert, az OTP is árulja romániai leánybankját, amelyért a hírek szerint 360 millió eurót kérne, ám addig mindössze 300 milliós a legjobb ajánlat.