Hozamcsökkenés mellett értékesített hat hónapos diszkontkincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A heti rendszerességgel tartott hat hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra állampapírt. Az elsődleges forgalmazók 40 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, megemelt értékesítéssel, 25,5 milliárd forintot fogadott el.

20230928 Budapest 
Bónusz Magyar Állampapír 
Plakát  
Hirdetés 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az aukciós átlaghozam 8,51 százalék volt, 1 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Kedden a hat hónapos lejáratra a másodpiacon 8,5 százalékos referenciahozam alakult ki. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, nagymértékben nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány és jelentősen javult hazánk önfinanszírozási képessége. Augusztus végére a háztartások 11 942 milliárd forintnyi állampapírral rendelkeztek.

A legkeresettebbek változatlanul a hosszú lejáratú forintkötvények, az előző havival lényegében megegyező, 200 milliárdos értékesítéssel. Az egy évnél rövidebb lejáratú állampapírokból ezzel szemben 10 milliárd forintnyit váltottak vissza, a devizás kötvényekből pedig a korábbi hónapokban látotthoz képest is meglehetősen gyér, alig kétmilliárd forintos keresletet támasztottak.

Melyik változó kamatozású állampapírt válasszuk az átalakuló környezetben? – a szakértő válaszol

Jelenleg mindenkinek érdemes befektetnie bankszámlán vagy netán a párnacihában tartott forintjait, a magas miatt ugyanis a pénz vásárlóereje folyamatosan romlik. Ebben a környezetben az alacsony kockázatú befektetések közül az elmúlt időszakban sokan a változó kamatozású mellett törtek lándzsát. Ez érthető is, hiszen a hazai irányadó kamatok érdemben emelkedtek. Ám most, hogy a trend megfordult, még nem tudni pontosan, mennyiben változik meg a helyzet az állampapírpiacon.