Jelenleg mindenkinek érdemes befektetnie bankszámlán vagy netán a párnacihában tartott forintjait, a magas miatt ugyanis a pénz vásárlóereje folyamatosan romlik. Ebben a környezetben az alacsony kockázatú befektetések közül az elmúlt időszakban sokan a változó kamatozású állampapír mellett törtek lándzsát. Ez érthető is, hiszen a hazai irányadó kamatok érdemben emelkedtek. Ám most, hogy a trend megfordult, még nem tudni pontosan, mennyiben változik meg a helyzet az állampapírpiacon.

Magyar Államikincstár. 20200504 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet
A Magyar Államkincstár hálózatában személyesen jegyezhetők az állampapírok.
Fotó: Bach Máté

 

Két út áll előttünk

Az ősz első hónapjának a vége felé két olyan lakossági állampapír érhető el a piacon, amelyeknek a kamata a környezet módosulásának megfelelően változhat. Nem véletlen, hogy jelenleg e két konstrukció a legnépszerűbb a befektetők körében.

Az egyik a Prémium Magyar Állampapír-sorozatból a 10 éves lejáratú 2033/I PMÁP, a másik a Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP) a 2026/O sorozat. 

Az előbbi lakossági kamata az inflációtól függ, mértéke évente módosulhat. A kamat nagysága az előző éves átlagos áremelkedést haladja meg 0,25 százalékponttal. Az első periódusban évi 14,75 százalékot fizet a befektetőnek. Az utóbbi kamata a 3 havi Diszkont Kincstárjegy hozamától függ, értéke negyedévente változhat. A kincstárjegy hozamát 1 százalékponttal haladja meg a konstrukció kamata, az aktuális negyedévre érvényes kamat 11,92 százalék.

Budapest, 2023. február 5.
Cégtáblák a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztály és az Államkincstár irodáinak helyet adó épület bejáratánál a főváros VIII. kerületében, a Fiumei úton. Az egykori 1913-ban Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján átadott Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) palotája a Budapesti Kerületi Munkásbiztosító Pénztár székházaként épült.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Az Államkincstár irodáinak helyet épület bejáratánál a főváros VIII. kerületében, a Fiumei úton.
Fotó: Róka László

A jövőbe azonban senki sem lát, legfeljebb próbálkozik ugrásra készen állni és spekulálni. Vajon továbbra is a felsorolt papírok maradnak a legkedvezőbbek? – kérdeztük Argyelán Józseftől, a Bankmonitor elemzési igazgatójától.

Másképp reagál a prémium és a bónusz is

„Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Diszkont Kincstárjegy hozama és az infláció is érdemben mérséklődött az elmúlt időszakban. Az infláció 25 százalék feletti értékről már augusztusra 16,4 százalékra apadt, sőt előreláthatóan év végére egy számjegyűre zsugorodik. A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozama pedig az április eleji 14,94 százalékos csúcsról szeptemberre 10 százalék alá csökkent. Érdekes, de a szóban forgó két állampapír kamata az inflációtól függ, mégis teljesen másképp reagál egyik és a másik konstrukció a változásokra.

A Bónusz kamata negyedévente változik, méghozzá a kamatfordulót megelőző utolsó négy Diszkont Kincstárjegy aukciós hozama alapján árazódik át. 

A következő kamatforduló egy hónap múlva, október 21-én lesz. Vagyis a következő négy aukció lesz lényeges

– emlékeztet a szakember. 

Ha az elmúlt négy aukcióra tekintünk, akkor sok jóra nem számíthatunk, ezek forgalommal súlyozott átlagos hozama ugyanis 9,45 százalék volt, ez éves 10,45 százalékos kamatot vetít előre a BMÁP-nál, vagyis közel 1,5 százalékponttal csökkenhet az éves kamat. Az inflációkövető befektetés kamata csak évente változik, januárig a jelenlegi kamatszint marad. Sőt akkor még emelkedés is várható, ugyanis a 2023-as év átlagos áremelkedése alapján árazódik át: hiába csökken év végére jelentősen az infláció, a papír kamatát az év eleji igen magas értékek is befolyásolják. 

Előreláthatóan az idei éves átlagos infláció 17,5–18,0 százalék között lehet, ennek alapján a prémium állampapír jövő évi kamata 17,75–18,25 százalék körül alakulhat. 

Vagyis a rendeződő piaci körülmények ellenére egy magas kamatozású éve még biztos lesz a prémium állampapírnak, viszont a bónusz állampapír hozama gyorsan csökkenésnek indulhat.

Nem olyan rég kamatcsökkentés is volt 

„Ezek után joggal merülhet fel a kérdés, hogy ebben a helyzetben a fix kamatozású befektetésekkel milyen hozamot lehet elérni” – folytatja Argyelán József. Szerinte azt ki kell jelenteni, hogy ezeknek a befektetéseknek a hozama még mindig elmarad mindkét változó kamatozású állampapír aktuális kamatától. Ráadásul ezen konstrukciók esetében is volt az utóbbi időben negatív változás, az új Egyéves Magyar Állampapír kamatát 9 százalékról 8 százalékra csökkentették. Vagyis továbbra sem lehet érdemi versenytársa a fix kamatozású lakossági állampapír a változó kamatozású társainak. Viszont a Prémium Magyar Állampapír egyre kedvezőbbnek tűnik a Bónusz Magyar Állampapírral szemben.