Felülteljesítő volt a pénteki kereskedésben a magyar a nemzetközi piacokhoz képest. A BUX 56 338 ponton zárt, mindössze 0,1 százalékkal csökkent, ehhez azonban változatos összkép párosult. Az OTP papírok például 1 százalékot veszítettek az értékükből, s ugyancsak gyengültek a Telekom részvényei. 

bux, bét
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magenta társaság papírjai az elmúlt hónapokban remekeltek, talán túl nagy léptékkel emelkedtek, elemzők egy ideje figyelmeztettek, hogy érik a korrekció. Ennek jelét mutathatta az árfolyam pénteken, amely 1,9 százalékkal került az előző napi záróérték alá. A Richter nyújtotta a legjobb teljesítményt, 1,1 százalékkal drágult, a Mol piacán pedig a kereskedés végén volt egy erőteljesebb felhúzás, ezzel 0,3 százalékos pluszban zárta a napot az olajtársaság részvénye. 

A záróárak így alakultak: OTP 13 220 forint, Mol 2900 forint, Richter 8850 forint, Magyar Telekom 570 forint.

A tőzsdezárás utáni csattanót a forint szolgáltatta, az euró-forint keresztárfolyam 382 alá is betekintett, azaz közel egy hónapos csúcsra erősödött. Az amerikai tőzsdéken nem enyhül az eladói hullám, a Nasdaq 1,3 százalékkal, az S&P 500 0,9 százalékkal süllyed.