A kötvényhozamok emelkedése, a közel-keleti konfliktus és a bizonytalan kilátásokkal sújtott gyorsjelentési szezon miatt a stratégák nem számítanak a hagyományos év végi ralira az európai részvénypiacon. 

Place,In,Front,Of,The,Entrance,To,The,Frankfurt,Stock
A medve és a bika a Frankfurti épülete előtt.
Fotó: Marco Ritzki

A Stoxx Europe 600 index a Bloomberg felmérésében szereplő 16 stratéga átlagos előrejelzése szerint 450 ponton fejezi be az évet –. alig valamivel a heti záróérték felett. A brit FTSE 100 az előrejelzések szerint nagyjából ott zárja a 2023-as évet, ahol most áll, míg az Euro Stoxx 50 és a német DAX kevesebb mint 3 százalékkal emelkedik.

A világgazdaság növekedési üteme várhatóan tovább lassul, a piac bizonytalan, így az év végi árfolyamcélok nem sokat változtak az egy hónappal ezelőtti előrejelzésekhez képest. A megkérdezettek közül a két leginkább pesszimista bankház, a Bank of America Corp. és a TFS 5 százalékkal emelte célértékét, míg négy cég hasonló mértékben csökkentette előrejelzését. 

A Stoxx Europe 600 index 5 százalékkal süllyedt az elmúlt 5 hónap során.

Mivel a részvények és a kötvények relatív értékelése a nagy pénzügyi válság óta nem látott szintekre süllyedt, és a nyereségdinamika negatív tartományban van, arra számítunk, hogy az európai részvények továbbra is nyomás alatt maradnak a kötvényhozamok további emelkedése miatt

– mondta Roland Kaloyan, a Societe Generale SA európai részvénystratégiáért felelős vezetője. A bank így tartja 440 pontos célját a Stoxx 600 index év végi értékére, és hangsúlyozza, hogy 

2024 első felében további csökkenésre számít a gazdaság gyengülésével párhuzamosan.

Sok stratéga szerint a részvénybefektetők kivárnak, amíg a kötvényhozamok magasak maradnak, és a most induló eredményszezon csalódást okozhat. 

Az európai makroháttér már jó ideje gyengül, és ez alól a harmadik negyedév sem volt kivétel

– mondta Gerry Fowler, a UBS Group AG stratégája. Szerinte az eredmények azt mutathatják, hogy a vállalatok árrései kezdenek zsugorodni, ahogy a gazdaság megtorpan. 

Több ágazat nemcsak nagyon gyenge új megrendelésekről, hanem újabban gyengülő termelésről is beszámol. Ez a közelgő profitfigyelmeztetés jele.

A kötvényhozamok közelmúltbeli megugrása valószínűleg nem fog gyorsan visszájára fordulni, ami azt jelenti, hogy az értékelések most kissé drágák Európában. 

Az értékelések nem tudják kompenzálni a gyengébb nyereséget, amíg nem kerülünk közelebb az EKB/Fed 2024 közepi várható kamatcsökkentéséhez 

– mondta Fowler.

 

Ellenszélben

Az európai részvényindexek közel három hónapja csökkennek után következik. A piac jelentősen visszafogta az indexek emelkedésére vonatkozó várakozásait, miután a kötvények árfolyamában meredek esés következett be – az amerikai állampapírok hozama 2007 júliusa óta a legmagasabb szintre növekedett. Ellenszelet jelentenek a gazdasági adatok is: Európában csökkentek a Beszerzési Menedzser Indexek, a kínai növekedésről pedig kiábrándító számok érkeztek.

Új kockázati elemként jelent meg a közel-keleti háború. 

Bár a legtöbben ezt egyelőre nem tekintik jelentős fenyegetésnek a piacokra nézve, egy nagyobb eszkaláció azonban árfolyamesést idézhet elő. 

A geopolitikai kockázati prémium valószínűleg nem fog gyorsan eltűnni

– mondták a Barclays bankház stratégái. Javaslatuk szerint érdemes védekező pozíciókat felvenni, például növelni az energiaszektor súlyát a portfóliókban. A Stoxx 600 index év végi célértékét 490 pontban jelölték meg, ez 10 százalék emelkedést jelentene a mostani szintekhez képest – a legnagyobb növekedést jósolják a felmérésben részt vevők között.

Magas kamatszint, csökkenő profitok

A vételi oldalon a befektetők rövid távon továbbra is inkább medvepiacra számítanak. A Bank of America (BofA) októberi alapkezelői felmérése azt mutatta, hogy

 55 százalékuk árfolyamcsökkenésre számít az európai részvénypiacokon a következő hónapokban

a magas kamatlábak és a csökkenő vállalati profitok miatt. A követktező egy év során azonban véleményük szerint valamelyest javulhat a helyzet.

A BofA stratégái a jövő év harmadik negyedévére közel 15 százalékos csökkenést várnak a Stoxx 600 index kosarába tartozó cégek következő egy évi egy részvényre jutó eredményében (EPS). A Stoxx 600-ra vonatkozó 410-es céljuk körülbelül 8 százalékos csökkenést jelez.