Az extraprofitadókról szóló kormányrendelet alapján a Mol hatósági szerződést kötött a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által képviselt Magyar Állammal, amely öt eszközkategóriára vonatkozóan határozza meg a vállalat által végzendő magyarországi szénhidrogén-kitermelés minimális szintjét 2023-ra és 2024-re – közölte a Mol kedden.

Bucharest,Romania,-,09.27.2020:,Mol,Fuel,Station,In,Bucharest.,Mol
Nagyot spórol bányajáradékán a Mol. Fotó: Shutterstock

Amennyiben a hazai olajmulti a minimumszinteket teljesíti, a tényleges bányajáradék a rendeletben foglaltaknak megfelelően, szeptember 1-jére visszamenőleg csökken.

A szerződés aláírásával a Mol által Magyarországon fizetendő extra bányajáradék várhatóan legfeljebb 400-450 millió dollárral csökken a 2023 szeptembere és 2024 decembere közötti 16 hónapban.

„Örvendetesnek tartjuk, hogy a Magyar Állam figyelembe vette aggályainkat, hogy a bányajáradék megemelt szintje mellett nem térülnek meg kitermelői beruházásaink, amelyek Magyarország kőolaj- és földgáz-ellátásbiztonságát javítják” – értékelte a megállapodást Marton Zsombor, a Mol csoport kutatás-termelés üzletágának ügyvezető igazgatója.

A szerződés lehetővé teszi, hogy végrehajtsuk beruházásainkat, amelyek magyarországi kitermelésünk szinten tartásához szükségesek, ami nemcsak az aláírók, azaz a Mol és a Magyar Állam, hanem az összes hazai szereplő közös érdeke

– tette hozzá.

A rezsicsökkentés miatt fontos a hazai kitermelés fokozása

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága közleményében kiemelte: elérhető közelségbe került a kétmilliárd köbméternyi hazai földgázkitermelés.
Felidézték, hogy a rezsicsökkentés fenntartása érdekében a kormány elkötelezte magát a megfizethetőbb hazai kitermelés fokozása mellett. 

A kormány rendelete alapján szeptember 1-től hatósági szerződéses modell működik, ahol a bányavállalkozók vállalást tehetnek további beruházások megvalósítására és a kitermelés fokozására, amiért cserébe az állam a járadékfizetési kötelezettségben kedvezőbb és kiszámítható sávos rendszert kínál számukra.


A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága mint a magyar bányászati ágazat felügyeletét ellátó hatóság sikeres egyeztetést folytatott a hazai szénhidrogénipar meghatározó szereplőivel és a Magyar Bányászati Szövetséggel az új hatósági szerződéses modell bevezetéséről - közölték.
Ennek eredményeként kötötték meg a Mol Nyrt-vel, a Magyar Horizont Kft-vel, valamint az O&GD Central Kft-vel a megállapodást, amely alapján 2023-ban és 2024-ben is tovább nőhet a hazai földgázkitermelés - írta a hatóság.