Pénz- és tőkepiac

Földbe döngölik a légitársaságok részvényeit az izraeli háború miatt, a Wizz Air a leginkább érintett

Sorra törlik izraeli járataikat az európai légitársaságok a hét végén kirobbant palesztin–izraeli konfliktus miatt, a befektetők szabadulnak a szektor részvényeitől.

Jókora veszteségeket könyvelhetnek el hétfőn az európai légitársaságok részvényesei, miután a hét végén kirobbant palesztin–izraeli konfliktus miatt a befektetők nagy tételben adják a szektor részvényeit.

20230510 Vecsés Fenntartható, klímabarát üzemanyagok tesztelése a Liszt Ferenc repülőtéren.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A Wizz Airt is érzékenyen érinti a közel-keleti konfliktus. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A légitársaságok sorra törlik, illetve függesztik fel izraeli járataikat azóta, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet szombat reggel sok száz halálos áldozattal járó átfogó támadást indított a zsidó állam ellen, amely hadiállapot bevezetésével és Gáza elleni teljes blokáddal reagált a terrortámadásra, hatalmas megtorlást ígérve.

A Wizz Air árfolyama 6,2 százalékot zuhant délután fél négyig, az ír rivális Ryanair kurzusa 3 százalékkal, a brit EasyJet részvényei 5,4 százalékos mínuszban álltak, és hasonló veszteséget mutat az Air France KLM is.

A Lufthansa papírjait 4 százalékkal ütötték lejjebb, a British Airways anyacége, az IAG pedig 5,5 százalékos veszteséget szenvedett.

Ugyanis az európai légitársaságok is villámgyors választ adtak a veszélyhelyzetre, a brit EasyJet vasárnap leállította a Tel-Avivba irányuló járatait, és közölte, hogy a következő napok során módosítja menetrendjét. A Wizz Air sem indít járatokat az izraeli metropoliszba, és onnan sem repül további értesítésig a magyar hátterű fapados.

A Goodbody ír brókercég szerint a Wizz Airt érinti leginkább a konfliktus, mivel járatai Izrael teljes októberi kapacitásának 9,4 százalékát adják, saját járatainak pedig 2,3 százalékát adja az ide irányuló forgalom.

Az ugyancsak leginkább érintett cégek közé tartozó Lufthansa csoport törölte a Tel-Avivba tartó és onnan induló járatait. A portugál TAP hétfőig felfüggesztette a járatokat, az ügyfelek pedig választhatnak a jegyárak visszatérítése vagy az utak térítésmentes átfoglalása között. Az európai légitársaságok közül járatokat függesztett fel még az Air France és a Finnair is.

Az amerikai Virgin Atlantic egyes izraeli járatait továbbra is üzemelteti, ám az utasoknak itt is lehetőségük van október 15-ig visszatérítést kérni vagy átütemezni az indulást.

A Wizz Air árfolyama 1 hetes
 

Több társaság a kialakult helyzet ellenére is repül Izraelbe, a Flightradar24 járatkövető oldal adatai szerint a többi között a Ryanair, a flyDubai és az izraeli nemzeti légitársaság, az El Al gépei is landoltak hétfőn a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren. Az izraeli repülőtéri hatóság a Reuters megkeresésére közölte, hogy továbbra is kezeli az érkező és induló járatokat, az ugyanakkor a válaszukból nem derült ki, hogy hoztak-e további biztonsági intézkedéseket.
 

 

járattörlés izraeli háború Izrael Wizz Air Hamász
Kapcsolódó cikkek