Hűlő inflációra számítanak az amerikai elemzők csütörtök délután. A szeptemberi fogyasztói árindexre vonatkozó előzetes becslés 3,6 százalék éves alapon, az augusztusi 3,7 százalék után. Bár a jegybank szerepét betöltő Fed legutóbbi ülésén belengettek még egy kamatemelést az idei évre, egy szelíd inflációs adat ennek a valószínűségét kioltaná a következő kamatdöntő ülésen. Annak ellenére is, hogy a még mindig feszes, igaz, vannak jelei a lazulásnak.

A grocery store worker wears a hat to protect their head from the sun while pushing shopping carts in a parking lot in Los Angeles, California on July 11, 2023. More than 50 million Americans are set to bake under dangerously high temperatures this week, from California to Texas to Florida, as a heat wave builds across the southern United States. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A The Wall Street Journal által megkérdezett elemzők becslése szerint a fogyasztói árak szeptemberben 0,3 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, míg augusztusban 0,6 százalék volt a havi növekedés. A volatilis élelmiszeráraktól és energiaköltségektől megtisztított maginfláció 0,3 százalékkal bővülhetett, ami megegyezne az előző havi növekedéssel.

Becslésük szerint éves alapon a maginfláció szeptemberben 4,1 százalékkal emelkedett, szemben az előző havi 4,3 százalékkal.

A maginfláció lassulása, kombinálva a bérnövekedés mérséklődésével és a kötvényhozamok megugrásával, könnyen arra a következtetésre juttathatja a Fed döntéshozóit, hogy idén már nincs szükség további kamatemelésre. És ebben az esetben a kamatemelési periódus a 22 éves rekorddal elérte csúcspontját. Ez elég valószínű szcenárió, miután Jerome Powell adatvezérelt döntéshozatalt ígért.

 

Egy nappal korábban, szerdán tették közzé a termelői árindexet. A termelői árak szeptemberben 0,5 százalékkal emelkedtek havi alapon, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,2 százalékos az emelkedés. Christopher Rupkey, a New York-i FWD Bonds vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a termelői árakban látható, 

az előzetes várakozásoknál magasabb nagyrészt az élelmiszerárakból és energiaköltségekből származik, amelyekre a monetáris politikának viszonylag kis hatása van.

A kötvénypiaci eladási hullám szintén összezavarja az infláció nélküli visszaszorításának kilátásait, az úgynevezett puha landolást. A Fed emelte a rövid lejáratú kamatlábakat, hogy a gazdaság lassításával megszelídítse az inflációt. Ám a hosszú hozamok a közelmúltban 16 éves csúcsra futottak, jócskán megszigorítva a hitelfeltételeket. A magasabb kamatlábak lassíthatják a lakáspiacot s visszafoghatják a fogyasztói kiadásokat. Időről időre recessziós szignálok villannak az amerikai gazdaságban, bár a hosszú hozamok a rövid hozamok alá estek, amit a piac recessziós jelzésként él meg. De észre kell venni, hogy a mostani szignál kifejezetten halk a nyárihoz képest, amikor 1,1 százalékpont volt a különbség a rövid és hosszú hozamok között. Ráadásul pozitív olvasata is van a görbének, mégpedig az, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közel áll ahhoz, hogy megnyerje az inflációs csatát.