A múlt hónap végén 39,662 milliárd eurót, illetve 42,080 milliárd dollárt tettek ki a nemzetközi tartalékok a Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett előzetes adatai szerint. A tartalékok mennyisége az egy hónappal ezelőttihez képest euróban növekedett, ám dollárban csökkent a devizaárfolyamok alakulása miatt.

20230616 BudapestBemutatták a Magyar Nemzeti Bank MNB felújított épületét az egykori "Postapalotában".Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tartalékok legnagyobb elemét kitevő devizakövetelések (ezek a valuta, folyószámla, betét és értékpapír) ugyanakkor mind euróban, mind dollárban csökkentek szeptember 30-ra az augusztus 31-i értékhez képest. 

Míg augusztus végén ez az összeg euróban 28,102 milliárd volt, szeptember végére 28,072 milliárdra rúgott. Dollárban számolva a 30,574 milliárdot 29,784 milliárd váltotta.

Az értéke mind euróban, mind dollárban számolva csökkent a múlt hónap során, ugyanakkor a harmadik legnagyobb tételt jelentő és az egyéb követelések, a fenti kategóriákba nem tartozó követelések (például az aktív repokövetelések) egyaránt emelkedtek mindkét fizetőeszközzel számolva. Az SDR-követelések és a Nemzetközi Valutaalapnál fenntartott tartalékpozíció, az RPF pedig euróban növekedést, dollárban csökkenést mutatott, követve a devizaárfolyamok változását.