Először tiltotta meg Kína az ország belföldi brókercégeinek és azok külföldi leányvállalatainak, hogy külföldi piacokon tevékenykedő számlákat nyissanak az ország lakóinak. A már meglévő belföldi ügyfelek külföldi kereskedelmét is szigorúan figyelik, hogy nehogy kikerüljék az ország tőkekorlátozási szabályait.

A lépés visszafogja a tőke kiáramlását az országból, miközben a növekedés elmaradása a várakozástól egyre többeket terelt a külföldi befektetések felé, ami a jüan árfolyamára is nyomást helyez. A kínai fizetőeszköz így 5,5 százalékot vesztett idén az értékéből a dollárral szemben, és ezzel Ázsia egyik legrosszabbul teljesítő devizájává vált.

A concerned Chinese investor looks at a stock index at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 29 September 2015.China stocks fell around 2.02 percent on Tuesday (28 September 2015), led by energy and commodity-related shares as Chinese investors joined a global equity selloff triggered by fears of a sharp slowdown in the world economy. But trading remained thin - daily trading volume in Shanghai was just one-fifth of its early-June peak - reflecting a general "risk-off" mood ahead of a seven-day National Day Holiday that starts on Thursday. Official factory and service sector activity surveys will also be published on Thursday. (Photo by An xin / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: AFP

Az ország értékpapír-felügyelete (CSRC) sanghaji osztálya arra utasította szeptember 28-án a brókercégeket, hogy ne nyissanak új offshore, például hongkongi számlákat új, belföldi ügyfelek számára. 

A döntés értelmében tiltottá vált többek között a határokon átívelő értékpapír-kölcsönzés vagy épp befektetési tanácsadás. 

Az egyelőre nem világos, hogy a direktíva mikor lép hatályba, ám a Reuters forrásai szerint a hatóság azonnali tilalomra gondolt annak kiadásakor.

Az új ügyfelek toborzását célzó alkalmazások és weboldalak eltávolítására október végéig adott határidőt a CSRC, hozzátéve, hogy offline módon sem lehet új számlákat nyitni.

Shujin Chen, a Jeffries Kínával kapcsolatos pénzügyi és ingatlanelemző részlegének vezetője szerint a döntés célja a tőkekiáramlás lelassítása, és annak legfőbb áldozatai azok a cégek lehetnek, melyek jelentős kisbefektetői offshore részleggel rendelkeznek. Az olyan brókercégek, mint az állami tulajdonú Citic Securities, CICC vagy Haitong Securities hongkongi egységei számára az offshore kereskedelem fontos bevételi forrást jelent.

A belföldi brókereken keresztüli offshore befektetések tiltása azután érkezik, hogy májusban két online bróker eltávolította alkalmazását Kínából, miután decemberben a CSRC jelezte, hogy hatósági engedély nélkül szolgálnak ki belföldi ügyfeleket. Pár hónappal később egy sanghaji brókercég is hasonló utasítást kapott.

A kínai befektetők előtt azonban a hongkongi Stock Connect vagy belföldi, kvóta alapú minősített belföldi intézményi befektetők segítségével nyitva marad az ajtó az offshore befektetések felé. Ha van Kínán kívül vagyonuk, akkor egyes külföldi brókereket is használhatnak.