A vártnál lassabban bővülő bevételek mellett kellemes meglepetést keltő negyedéves profitszámokról jelentett csütörtökön a Philip Morris, amely az egész éves profitcélját is feljebb srófolta.

Richmond,,Va,-,June,13:,The,Philip,Morris,Usa,Headquarters
Fotó: Shutterstock

Az amerikai dohányipari óriás 14 százalékkal, 9,14 milliárd dollárra emelkedő forgalommal zárta a harmadik negyedévet, ezzel némileg elmaradt az LSEG 9,17 milliárd dolláros elemzői konszenzusától. A működési eredmény a forgalomhoz hasonló ütemben, 13,5 százalékkal, 3,37 milliárd dollárra bővült a július és szeptember közötti három hónapban.

A tisztított, egy részvényre jutó eredmény (EPS) 1,67 dollárra futott be, ami ötödével magasabb az egy évvel korábbinál, az elemzői várakozásokat pedig nyolc centtel múlta felül.

Az erős negyedéves számok ismeretében a vezetőség 2023 egészére is ambiciózusabb célokat fogalmazott meg, és az eddigi, 5,96–6,05 dolláros sávból 6,05–6,08 dollárra srófolta fel EPS-várakozását. Ez 10–10,5 százalékos emelkedést jelentene a 2022-ben elkönyvelt profithoz képest.

A hagyományos cigarettákból fél százalékkal kevesebbet értékesített a Philip Morris, a magasabb árazás miatt a termékkategóriából származó bevétel így is 4,3 százalékkal nőtt. A hevített dohánytermékek, köztük az elektromos cigaretták iránti kereslet eközben 18 százalékkal ugrott meg.

A nikotintasakokat forgalmazó leánycég, a Zync értékesítési volumene 66 százalékkal ugrott meg az időszakban, felülmúlva a vállalat saját várakozásait is.

A vállalat prognózisa szerint a hevített dohánytermékek értékesítési volumene azonban még ezzel együtt is a korábban vártnál alacsonyabb lesz idén, többek között az oroszországi és ukrajnai piaci helyzete, valamint az európai készletszintekkel kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Az még ebben a hónapban betiltja az ízesített hevített dohányrudakat, amely része annak a tervnek, hogy 2040-re minimálisra csökkentsék a dohányzást az unóban.

A Philip Morris részvényei 2 százalékot estek a jelentés közzétételét követően, az év eleje óta ezzel már 10 százalékos a csökkenés.