Meredek emelkedésbe kezdett a befektetők körében menedékeszköznek tartott arany, mióta a Hamász támadást intézett Izraellel szemben. Két hét alatt 10 százalékkal drágult a nemesfém, annak ellenére, hogy a tankönyvi példák ellenére egyáltalán nem kellene emelkednie, hiszen az amerikai kötvényhozamok és kamatvárakozások is felfele tartanak.

Stack,Of,Gold,Bars.,Financial,Concepts.
Fotó: Shutterstock

Az azonnali és a határidős jegyzésárak is 2000 dollár környékére lőttek ki pénteken, ezek május óta nem látott szintek. A feszültség nagy, a Közel-Keleti régiót szélesebb körű konfliktus veszélye fenyegeti, bármikor jöhet egy nagyobb szakadás a részvénypiacokon, ráadásul a kötvénypiac sem tűnik jó alternatívának, szóval maradnak a klasszikus menekülőeszközök, az arany és egyes devizák, például a svájci frank. Annak ellenére, hogy ezek az eszközök tényleg csak értékmegőrzők, az arany nem-kamatozó befektetés és a frank kamatok sem vonzók, egy év alatt mindössze 1,7 százalék hozam érhető el a tartásukkal.

Arra azonban, hogy a nemesfém árfolyama együtt mozogjon az amerikai kötvények hozamával, 2008 óta nem volt példa. Normális esetben a magasabb kamat- és hozamkörnyezet lejjebb nyomja a nemesfém árát, hiszen a nulla kamatozású aranyhoz képest vonzóbb alternatívát jelentenek az államkötvények. A tankönyvi összefüggések egészen október 7-ig működtek: addig, május elejétől az arany árfolyama 2080 dollártól egészen 1820 dollárig esett, vagyis 12-13 százalékkal értékelődött le viszonylag rövid idő alatt, eközben a 10 éves amerikai állampapír hozama 3,4 százalékról 4,8 százalékra nőtt (október 6-ára, pénteken). Azóta a benchmark hozam tényleg már csak centiméterekre van az 5 százalékos szinttől és vele együtt az arany árfolyama is töretlenül megy fölfelé.

A hozamok egyebek mellett azért emelkedtek rég nem látott szintekre, mert Jerome Powell Fed-elnök még szeptember végén erős utalást tett arra, hogy szükség lehet még idén egy további kamatemelésre, az amerikai gazdaság teljesítménye elég erős és a is feszes. 

Csakhogy az egyáltalán nem normális, hogy fél év alatt 140 bázisponttal emelkedjen a 10-éves államkötvény hozama, hiszen ekkora elmozdulás a hosszú futamidő miatt hatványozottan értékeli le a 3,4 százalékos hozam mellett megvett papírok értékét, vagyis akik fél éve vásároltak, most 14 százalékos nem realizált veszteségen ülhetnek. A Financial Times szombati cikke szerint a kötvénypiaci átárazódás túl gyors, egyre kockázatosabb itt befektetni, annyira megnőtt a potenciális árfolyamveszteség esélye, hogy sokan inkább átallokálják a tőkéjük egy részét aranytermékekbe. 

A másik oka az aranyárfolyamok elszállásának, hogy látva a kötvénypiaci várakozásokat (hozamemelkedés) rengetegen ültek az elmúlt fél évben arany-shortba, a stratégia működött is, de a Hamász akciója keresztül húzta a számításaikat. A pozíciókba beragadók kényszerű vételei pedig még tovább hajtják az árakat, ki tudja meddig. 

Az FT-nek nyilatkozó egyik szakértő szerint, amit látunk az már kissé túlzás, az amerikai reálhozam túl nagy már ahhoz, hogy 2000 dolláros aranyárfolyamon kelljen kereskedni, csak egy magyarázata lehet a túlzó áraknak, ez pedig a központi banki vásárlások. A Reutersnek viszont úgy nyilatkozott Philip Streible, a Blue Lines Futures vezető piaci stratégája, hogy ha a Közel-Keleti konfliktus eszkalálódik, nem kérdés, hogy áttöri a 2000 dollárt az arany kurzusa.

A Hamász és Izrael közötti konfliktus kezdete óta az arany ára közel 200 dollárral emelkedett unciánként, és csak ezen a héten 3,6 százalékkal drágult.