A tengerentúli társaikat egy hét csúszással követve elkezdik felfedni lapjaikat a héten az európai tőzsdei cégek is. A jelentési szezon a kontinensünkön még a mérsékelten optimista amerikai prognózisnál visszafogottabb várakozásokkal indul, ugyanis a bevételek és a profitok is jelentősen apadhattak a tavalyihoz képest.

A befektetők szeme Európában is a tőzsdei cégek jelentéseire vetül. Fotó: Daniel Roland / AFP

A legnagyobb nyugat-európai tőzsdei cégeket tömörítő Stoxx 600 indextagok forgalma átlagosan 5,6 százalékkal, nyereségük pedig még ennél is húsba vágóbban, 10,4 százalékkal zsugorodhatott a szeptember végén zárult negyedévben a Refinitiv elemzői konszenzusa szerint. Ezzel az egymást követő második háromhavi periódusban eshetett vissza a vállalati szektor teljesítménye.

Európa legnagyobb vállalatai együttvéve 1496,5 milliárd eurós bevételt termelhettek, amihez 140,7 milliárdos profit társulhatott.

Ahogy a tengerentúlon, úgy kontinensünkön is az energiacégek ronthatják jelentősen az összképet, nélkülük ugyanis a forgalom mindössze másfél százalékkal maradna el a tavalyitól, a nyereség pedig 0,7 százalékos bővülést mutathatna.

Az orosz–ukrán háború következtében megugró olaj- és gázárakból rekorderedményt sajtoló energiacégek most a sereghajtók közé kerülhettek, a Refinitiv szerint forgalmuk ötödével, profitjuk pedig több mint 40 százalékkal apadhatott a piaci árak normalizálódásával. Náluk csak a nyersanyagtermelőknek lehetett szűkebb negyedévük, akik 15 százalékos forgalomcsökkenés nélkül valószínűleg be kell érniük az egy évvel korábbi nyereségük kevesebb mint felével.

Bankok és techcégek menthetik a menthetőt

Emelkedő profitra egyébként a tíz közül csupán három szektorban van kilátás, és bevételbővülésre is csak négy szektor számíthat. Jellemző, hogy a technológiai vállalatok a felülteljesítők közé tartozhatnak majd 7,5 százalékos forgalomcsökkenés és alig három százalékkal emelkedő profitok mellett is.

A körülményekhez képest erős teljesítményről számolhatnak be a tartós fogyasztási javakat gyártók is, minimálisan emelkedő bevételek mellett hét százalékkal magasabb nyereséggel. Az európai jelentési szezont a bankszektor mentheti meg, a magas kamatkörnyezetben a hitelezők öt százalékos bevételnövekedés mellett ötödével magasabb nyereséget könyvelhettek el július és szeptember között.

A Stoxx 600 szektorok várt eredményváltozása 2023. III. negyedév
 

A harmadik negyedéven túlra tekintve, a távlati kilátások sem túl rózsásak, a jelenlegi szakértői várakozások alapján az idei utolsó és 2024 első három hónapjában tovább csökkenthetnek a vállalati profitok Európában, és csak a jövő év második negyedévétől térhet vissza a nyereségbővülés.

Szerda este az európai technológiai cégek legnagyobb képviselője, az SAP jelentése nyitja majd a sort, csütörtökön pedig az egészségipari óriás Sertorius következik. A jövő hét nagyon sűrűnek ígérkezik, nem kevesebb mint 110 európai vállalati beszámolóval, köztük az Unicredit, a Puma, a Deutsche Bank és a TotalEnergies negyedéves pénzügyi számaival.