Meglehetősen visszafogott várakozásokkal indul a tengerentúli vállalati gyorsjelentési szezon, az elemzők szerint az energiacégek gyengébb teljesítménye húzhatta vissza a legnagyobb amerikai vállalatok eredményét a harmadik negyedévben.

A person walks past a newly unveiled logo for "Meta", the new name for Facebook's parent company, outside Facebook headquarters in Menlo Park on October 28, 2021. Facebook changed its parent company name to "Meta" on October 28 as the tech giant tries to move past being a scandal-plagued social network to its virtual reality vision for the future. (Photo by NOAH BERGER / AFP)
A telekommunikációs cégek lehetnek a jelentési szezon sztárjai. Fotó: Noah Berger / AFP

Az S&P 500 indexet alkotó félezer cég nyeresége átlagosan 1,2 százalékkal nőhetett éves alapon a szeptember végén zárult három hónapban, bevételeiket pedig még ennél is csekélyebb mértékben, 0,9 százalékkal bővíthették a Refinitiv konszenzusa szerint.

A félezer legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat együttesen 3761 milliárd dollár bevételt termelhetett az utóbbi három hónapban, összesített nyereségük pedig 465 milliárdos lehetett. A tizenegy S&P 500 szektor közül hét nyeresége nőhetett a tavalyihoz képest, a bevételek pedig két szektor kivételével emelkedő pályán maradhattak.

Az energiacégek a sor végére állhatnak

Az adatszolgáltató prognózisa alapján az energiaszektor ronthatja a tengerentúli vállalatok teljesítményét, nélkülük ugyanis a profit 6,2 százalékkal, a forgalom pedig 3,3 százalékkal haladhatta meg az egy évvel korábbit.

Az orosz–ukrán háború tavaly februári kirobbanásával egekbe szökő energiaárakból rekordnyereséget termelő szektor idén a bázishatás és a normalizálódó olaj- és gázárak miatt jócskán visszaeső eredményről számolhat be. Az ide tartozó vállalatok bevétele közel ötödével, nyereségük pedig bő harmadával zsugorodhatott, ezzel pedig sereghajtókká válhattak. Hasonló okokból alulteljesítők lehetnek a nyersanyagterelő cégek is, ahol a tizedével apadó árbevételhez ötödével zuhanó nyereség párosulhat.

Az ingatlan- és egészségipari cégek sem most nyújthatták legjobb teljesítményüket, azzal együtt sem, hogy mindkettő a kevésbé ciklikus, így a makrogazdasági folyamatok romlásának kevésbé kitett szektorok közé tartozik. A bevételeik szerényebb növekedése mellett a profit sorokon lehet majd leginkább hiányérzetük a befektetőknek, az ingatlanos vállalatok 7, az egészségügyi cégek pedig 10 százalékkal szűkebb eredményt mutathatnak fel.

A telekommunikációs cégek vihetik el a show-t

Az alapvető fogyasztási cikkeket gyártók, az iparvállalatok és a technológiai cégek hozhatják a kötelezőt, szerény bevételemelkedés mellett két számjegyű nyereségbővülésre van kilátás ugyanakkor a közmű- és a bankszektorban is.

A jelentési szezon igazi sztárjai a tartós fogyasztási cikkeket gyártók és a távközlési cégek lehetnek, amelyek a magas inflációs környezetben sikeresen hárították át emelkedő költségeiket a vevőkre. 

A bevételek egy számjegyű növelése mellett a ciklikus termékeket árusítók nyeresége majdnem negyedével futhatott fel, míg a telekommunikációs szektorban ennél is nagyobb, 34 százalékkal megugró profitra lehet számítani.

A Pepsi nyit, nagybankok előzik a Teslát

Az amerikai gyorsjelentési szezont kedd kora délután a PepsiCo nyitotta, csütörtökön a Delta Airlines követi majd. Péntek ígérkezik az első sűrűbb napnak, amikor a tengerentúli nagybankok közül három is – a Citigroup mellett a JPMorgan és a Wells Fargo – számot ad majd teljesítményéről, de ekkor jelent az alapkezelő-óriás BlackRock is.

 

Az igazi dömping jövő héten indul, a Bank of America, a Goldman Sachs és a Johnson & Johnson kedden, tucatnyi másik vállalattal együtt fedi fel lapjait. Egy nappal később a Morgan Stanley, valamint a Netflix és a Tesla jelentése mozgathatja meg a piacokat, csütörtökön az AT&T, pénteken az American Express tarthat igényt a befektetők kiemelt figyelmére.

Borúsabb a hangulat a tőzsdéken, ezekre a szektorokra érdemes figyelni az év végéig

A remek első fél év után kedvezőtlen fordulatot vett a tőkepiaci hangulat, ezt az év utolsó pár hónapjában is érdemes észben tartaniuk a befektetőknek. A dráguló olajból profitáló energiacégek mellett a mesterséges intelligenciába fektető vállalatok és a biztosítók is tartogathatnak még lehetőségeket a KBC elemzői szerint.