Bennfentes miatt három év börtönre ítélték a Goldman Sachs egykori befektetési bankárát, Brijesh Goelt. A bankár squashpartnerével, a Barclays kereskedőjével, Akshay Niranjannal osztott meg tippeket azzal kapcsolatban, hogy a Goldman milyen felvásárlások finanszírozására készül.

Az ügyészség szerint Goel rendszeresen kapott e-maileket a bank tranzakcióiról, melyek nem nyilvános információkat is tartalmaztak. Az üzenetekben a bennfentes kereskedelem ellen szóló figyelmeztetés is szerepelt.

Squash,Players,In,Action,On,A,Squash,Court,(motion,Blurred
Fotó: Shutterstock

Ennek ellenére amikor 2017-ben értesült, hogy a Goldmant felkérte az EQT, hogy nyújtson finanszírozást a Lumos Networks felvásárlására, sms-ben üzent a barátjának, hogy menjenek el squasholni munka után – írja a Financial Times. Ekkor a vádak szerint a lehetséges nyereség maximalizálása érdekében call opciók vásárlását javasolta, mely megtöbbszörözi az ügyleten elérhető profitot.

A vádak szerint másnapi üzenete – lefoglaltad a pályát? – valójában annak a kódja volt, hogy Niranjan végrehajtotta-e a tranzakciót. Az ügyészek szerint a páros több más esetben is osztott meg egymással szenzitív információkat, amivel 

mintegy 280 ezer dollár (több mint 100 millió forint) nyereségre tettek szert.

Az ítélet azt is figyelembe vette, hogy Goel az üzenetek törlésével akadályozta az igazságszolgáltatást, és erre Niranjant is rá kívánta venni egy személyes találkozón, amit azonban az utóbbi felvett. Ellene így nem indult büntetőeljárás.

Goel egyébként 2021-ben a Goldmantól az Apollo magántőkealaphoz ment át dolgozni, ahol azonban a vádak kipattanása után határozatlan ideig tartó szabadságra küldték.