Az még hagyján, hogy a dán Novo Nordisk gyógyszergyártó tavaly, az orosz–ukrán háború kirobbanása után, amikor az elszabaduló energiaárak által szorongatott szomszédos Németországban már a fenyegető rémével hadakoztak, egymaga 3500 új állást hozott létre a dán félszigeten, hiszen erre más cégek is képesek egy-egy nagyobb beruházás után. A világszerte összesen 59 ezer alkalmazottat foglalkoztató Novo Nordisk hazai munkavállalói létszáma a Reuters szerint az új munkatársakkal egyébként 21 ezer főre nőtt.

Copenhagen,,Denmark,-,May,23,2022:,Cyclist,,Pedestrians,And,Tourists
A fényes jövő előtt álló Koppenhága. Fotó: Shutterstock

Az azonban már gazdaságtörténeti kuriózum, hogy egyetlen vállalat megugró értékesítéseire tekintettel duplájára emelik egy ország várható éves GDP-növekedését. Augusztusban ugyanis pontosan ez történt Dániában, amikor a kormány a Novo Nordisk teljesítményére hivatkozva emelte idei gazdasági növekedési előrejelzését 0,6 százalékról 1,2 százalékra.

Triplázott a cég részvényárfolyama

Persze, ha utánagondolunk, az extra hatás nem meglepő, hiszen a súlycsökkentő gyógyszert gyártó társaság 385 milliárd eurós tőzsdei kapitalizációja – amivel amúgy szeptemberben a francia LVMH luxusipari óriáscéget megelőzve, a legértékesebb európai vállalattű lépett elő – nagyobb, mint a komplett dán

Aranyra bukkantunk

– jelentette ki ezzel kapcsolatban lakonikusan a brit hírügynökségnek Lars Christensen, a Koppenhágai Üzleti Iskola tudományos munkatársa. Azt azért hozzátette, hogy a rendkívül hatékony Wegovy 2021 júniusi piaci bevezetése óta a árfolyama csaknem megtriplázódott, ennek köszönhetően most dán koronában dúskálnak az ország Novo Nordisk részvényeken ülő nyugdíjas megtakarítói.

A siker legnagyobb haszonélvezője ugyanakkor nyilvánvalóan az alapítványi formában működő főtulajdonos Novo Foundation, amely a Novo Holdings közbeiktatásával a törzsrészvények 28,1 százalékával és a szavazatelsőbbségi részvények 76,9 százalékával rendelkezik.

Mellesleg nem babra megy a játék, hiszen 2022 és 2026 között a vállalat éves profitja a legfrissebb előrejelzések szerint meghaladja a 12,5 milliárd dollárt, és elemzők szerint csak a Wegovy értéke elérheti 10 éven belül a 100 milliárd dollárt.

Mire költ a többségi tulajdonos alapítvány?

A vállalat következő nagy dobása India, a világ immár legnépesebb országa lehet, ahol a statisztikák szerint – a közhiedelemmel ellentétben – nagyon magas az elhízottak aránya, különösen a nők körében. A Wegovy bevezetésére itt 2026-ban kerülhet sor, ám az ígéretes piacon a cégnek várhatóan meg kell küzdenie az olcsó és sok esetben egészségkárosító hamisítványok garmadájával is.

Mindennek következtében egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy mire költi az évente befolyó csillagászati összegeket az alapítvány, amelyet 108 milliárd eurós vagyona a világ legnagyobb alapítványaival, köztük a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal helyez egy szintre.

Nos, tavaly az alapítvány mintegy 1 milliárd euró értékben osztott támogatásokat, főként Dániában. Elsősorban az élettudományokra összpontosítottak, beleértve az elhízás megelőzésével és a fertőző betegségekkel kapcsolatos kutatásokat és a humanitárius segítségnyújtást, ám jutott pénz az oktatásra és a művészetre is.

A kifizetések idén tovább emelkednek és immár utat találnak külföldre is – mondta a Reutersnek Mads Krogsgaard Thomsen, az alapítvány főigazgatója, aki korábban tudományos vezetőként a Wegovy, illetve a cukorbetegség elleni Ozempic fejlesztését felügyelte.

A Novo Nordisk árfolyama 1 éves
 

Dániában nem jelentkezik a Nokia-szindróma

„Óriási a dánok kitettsége a Novo Nordisk sikere, de az ebből eredő kockázatok felé is – mind azért, mert ez a legszélesebb körben tartott részvény Dániában, mind pedig azért, mert a vállalat szerteágazó hatással van a társadalmunkra” – jegyezte meg Lars Skovgaard Andersen, a Danske Bank befektetési stratégája.

Többen felhívták a figyelmet a Nokia-szindrómára is. Mint ismert, a mobilgyártásban egykor globális piacvezető finn vállalat az iPhone megjelenése miatt 2010-től ott találta magát, ahol a part szakad, ami az aranytojást tojó tyúkjától túlzottan függő egész finn gazdaságot is rendesen megviselte.

Thomsen szerint viszont a Novo Nordisk esetében más a helyzet, mivel a Wegovy és az Ozempic hatóanyagát képező szemaglutid szabadalmi védettsége még közel egy évtizedig érvényben marad.