Augusztus 8-án a dán Novo Nordisk részvényei néhány óra leforgása alatt 11 százalékot erősödtek, és történelmi csúcsra emelkedtek. Aznap publikálták ugyanis a Wegovy nevű, szemaglutid hatóanyag-tartalmú gyógyszer friss kutatási eredményeit. 

Drug "Wegovy
A Novo Nordisk képtelen lépést tartani a gyógyszer iránti hatalmas igényekkel. Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Mivel olyan engedélyezett súlycsökkentő gyógyszer korábban nem volt forgalomban, amely a fogyás mellett bizonyítottan csökkentené a szívinfarktus, a stroke vagy a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozás kockázatát is, bombaként robbant a hír, hogy ez a gyógyszer akár 20 százalékkal is mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát a túlsúlyos felnőtteknél.

E hétvégén, november 11-én ennek a kutatásnak a részeredményeit osztják majd meg a nyilvánossággal. A közlés nem csak a Novo Nordisk, de versenytársai számára is nagyon fontos, közülük az Eli Lilly a legismertebb. 

A két vállalat részvényei az elmúlt 12 hónapban a mesterséges intelligenciához (MI) szorosan köthető cégek részvénypiaci raliját is megszégyenítő erősödésen vannak túl, mivel az elhízás globális népegészségügyi probléma, és az általuk kínált megoldás forradalminak látszik. Egyes kutatások szerint 2030-ra már egymilliárd túlsúlyos ember élhet a Földön.

 

Természetesen minden innováció kockázatokkal is jár, így a befektetők különösen figyelni fognak az új szer mellékhatásprofiljára, így például egy esetleges emelkedett pajzsmirigyrák-kockázattal vagy vesekárosodással kapcsolatos bárminemű tájékoztatásra. 

Az is a fókuszban szerepel majd, hogy a gyógyszer által kiváltott fogyasztó hatás mennyire tartós, illetve más, például gyulladáscsökkentő következményről esik-e majd szó a jelentésben. 

Október végén az egyik lehetséges kockázattal kapcsolatban az európai gyógyszerhatóság vizsgálata bizonyíték nélkül zárult le. A hatóság mindössze azt az utasítást adta, hogy 

fokozottan figyeljék a pajzsmirigyrák lehetséges megnövekedett előfordulását a gyógyszert használók körében. 

Az előzetes információk szerint a Novo Nordisk még ebben az évben kérvényezni fogja a Wegovy 2,4 mg FDA hatósági jóváhagyását és a Wegovy 2,4 mg kiterjesztett, tehát súlycsökkentési célú indikációit az Egyesült Államokban és Európában is.

Nehéz előre jelezni, de a statisztikai hibahatárok és az azokon belüli eltérések is kulcsfontosságúak lesznek. Fontos tudni, hogy a gyógyszeripari kutatások bár relatíve hosszú – ebben az esetben ötéves – megfigyelési időszakon alapulnak, a bevont betegek száma miatt a kis mintás, nem reprezentatív statisztikai vizsgálatok közé tartoznak. 

 

Így nem csak a biokémiai és orvosi, de a matematikai háttérre is figyelmet kell majd fordítani. A közeljövőben már az előállítási gondokra fókuszálhat a piac. 

A Novo Nordisk ellátási problémái miatt nem tudta teljes mértékben kihasználni a kezdeti előnyét a rivális Eli Lilly új fogyasztószere, a Mounjaro megjelenése előtt. 

November 2-án a dán vállalat arra figyelmeztetett, hogy még 2024-ben sem tudnak majd lépést tartani a kereslettel a legnagyobb nyereségességet biztosító amerikai piacon. 

Pedig már megjelentek az újabb és újabb konkurensek, s most már egész sor hasonló tematikájú kutatás zajlik. Természetesen a versenyelőny és az originalitás még jó néhány évig a két piacvezetőt támogatja majd ezen a jelenleg fel sem becsülhető méretű piacon.

 

Megjegyzés:  A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel, és azt a PFN Prestige Financial Zrt. az Erste Befektetési Zrt. közvetítőjeként készítette.