Átfogó transzformációs programot indít a 4iG a párhuzamosságok megszüntetése, a bevétel- és költségoldali szinergiák tökéletes kihasználása, illetve az érték- és a versenyképesség növelése érdekében, amitől 400 milliárd forintos cégérték-növekedést remél az infokommunikációs társaság.

20220728 Budapest 
4iG Nyrt. Távközlési Vállalat 
Székház

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A transzformációs program egyik legfontosabb célja a részvényesi értékteremtés a csoport magyarországi és külföldi hálózati és mobilinfrastruktúrájában lévő értéktöbblet monetizálásával. A program alapja az a nemzetközi telekommunikációs piacokon alkalmazott strukturális szeparáció, amely a tőkebevonás, valamint az üzleti és működési szinergiák hatékonyabb kihasználása érdekében az üzleti-kereskedelmi tevékenység és az infrastruktúra szétválasztását, önálló cégekbe szervezését jelenti. 

A 4iG csoport transzformációja 

  • a távközlési-kereskedelem, 
  • távközlési-infrastruktúra 
  • és informatikai-kereskedelmi egységek kialakítását célozza meg. 

Az átalakítás során a 4iG távközlési vállalatait kereskedelmi, valamint infrastruktúra vállalatokká alakítja, majd a szétválasztott funkcióknak megfelelően integrálja működésüket. A folyamat részeként a jelenleg 4iG-ben működő informatikai és rendszerintegrációs tevékenységet önálló vállalatba szervezi. 

Hasonlóan az informatikához a csoport űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló egységbe vonja össze. Ezek központi irányítását és stratégiai vezetését a holdingvállalat adja, amely országhatárokon átívelően támogatja és koordinálja a teljes cégcsoport tevékenységét. 

A 4iG árfolyama 2023-tól
 

A program megvalósításától az igazgatóság a vállalatcsoport eredménytermelő képességének, működési hatékonyságának és a versenyképességének növelését várja. 

A program a jelenlegi becslések szerint hozzávetőlegesen 400 milliárd forint cégérték-növekedést eredményezhet a vállalatcsoporton belül, ami a program sikeres végrehajtását és lezárását, továbbá a szinergiahatás elérését követően tud megvalósulni. 

A 4iG múlt héten jelentette be, hogy a következő öt évben 150 milliárd forint értékű digitális infrastruktúra-fejlesztéseket hajt végre a gazdaságfejlesztési tárcával kötött megállapodás értelmében, amelynek fedezetét a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó és a távközlési extraprofitadó kivezetése teremti meg.