Nagyon megosztott elemzői kar figyelte csütörtökön a cseh jegybankárokat.  A Cseh Nemzeti Bank (CNB) végül változatlanul hagyta a kamatlábakat, s egyelőre eltolta az elemzők egyik fele által várt kamatcsökkentési periódus kezdetét. A határozat az irányadó repokamatlábat 7,00 százalékon tartja, ahová még tavaly nyáron emelték. 

Czech,Money,Close-up.,Czech,Crown.,Ceska,Koruna.
Fotó: Sergey Fedoskin

Ales Michl egy kamatemelési sorozatot követően lett tavaly júliusban a cseh jegybank vezetője, s mióta átvette az intézmény vezetését, azóta változatlan az alapkamat. 

A Reuters által összeállított felmérés szerint, 17 elemzőből kilenc arra számított, hogy a jegybank tartja a kamatot, míg nyolcan kamatvágást vártak, egyúttal a kamatemelési periódus és a lazább monetáris politika kezdetét. 

 

A kamattartás hírére intenzíven erősödni kezdett a cseh korona az euróval szemben. A kurzus percek alatt 24,62-ről 24,49-ig szúrt le. Ezzel egy időben az euró-forint kissé felszúrt, a jegyzés 381,6 közeléből 382,2 közelébe emelkedett. 

Az euró-forint a cseh kamatdöntést előtt törte le a 382,50-es támaszt, s így technikai alapon megnyílt az út a 200 napos mozgóátlag (380,20) felé, de még a visszateszt is sanszos. 

A cseh korona és a forint most épp ellentétesen mozog. Amennyiben a leszúrás után az euró-korona újra felfelé, vagyis a korona gyenge oldalán keresett irányt. Míg az euró-forint a felszúrást követően újra süllyedni kezdett, s a forint erős oldalán mozgott a jegyzés.

Emlékezetes volt szeptember elején a varsói kamatdöntés, amikor a lengyel jegybankárok váratlanul kivágták a zloty alól a kamatot. Akkor a zuhanó zloty a forintot is magával rántotta, mert az intézményi alapkezelők régióban gondolkodnak, s egyszerre adják vagy veszik az eszközöket. A zloty most is a forinttal mozgott együtt, nem a cseh koronával.